Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

H Ευδαιμονία συνδέεται με την ύπαρξη ελεύθερου χρόνου

Η Ευτυχία από τους αλχημιστές στους φιλόσοφους: Η ευτυχισμένη ζωή, ως έννοια αλλά και ως βίωμα, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους εργάτες του πνεύματος όλων των εποχών και όλων των ρευμάτων. Ακόμη και οι πιο αμφιλεγόμενοι των φιλοσόφων, σε κατάσταση οι ίδιοι μελαγχολίας έως και κατάθλιψης, πάντοτε θέτουν το ερώτημα για την ευτυχία τού ανθρώπου και αναζητούν την οδό που οδηγεί σε αυτήν. Έφτασαν, μάλιστα, κατά την εποχή της Αναγέννησης να αναζητούν τη φιλοσοφική λίθο, η οποία θα σήμαινε την εξασφάλιση της διαρκούς και αδιάκοπης ευτυχίας μέσω της αιώνιας νεότητας και των απεριόριστων υλικών αγαθών.

Οι αλχημιστές της Αναγέννησης, επομένως, ονειρεύτηκαν να προσφέρουν στον άνθρωπο τις, κατά την άποψή τους, βασικές προϋποθέσεις της καλής ζωής: ευρωστία και πλούτο. Παρέλειψαν, όμως, να συμπεριλάβουν σε αυτές τη θεωρητική όψη της ευδαιμονίας ως διαρκούς και αυτάρκους ενέργειας, όπως την προσδιόρισε ο Αριστοτέλης. Για τον μεγάλο φιλόσοφο της ελληνικής αρχαιότητας «η πιο ωραία και ευχάριστη ζωή» οφείλει να εναρμονίζεται με τον νου, το κύριο χαρακτηριστικό του ανθρώπου (Αριστοτέλης).

Η ευδαιμονία είναι μια ενέργεια που διαρκεί καθ’ όλη τη ζωή του ανθρώπου και κατατάσσεται μεταξύ των καθαυτών επιθυμητών ενεργειών, αφού δεν στερείται τίποτα και ο άνθρωπος δεν την επιδιώκει έχοντας κατά νου έναν απώτερο σκοπό αλλά την ίδια την απόκτησή της, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο από τα εξωτερικά καλά.

Δίαιτα με σαλάτα πλιγούρι, λαχανικά κι αρωματικά


Το κουσκούς ή αλλιώς πλιγούρι όπως ονομάζεται στο Ανατολικό Αιγαίο είναι ένα χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και στεγνώνει στον ήλιο. Έπειτα, κοσκινίζεται και φυλάσσεται. Στη μαροκινή κουζίνα το κουσκούς είναι συνώνυμη λέξη με το φαγητό και στη Βόρειο Αφρική γενικά είναι το βασικό πιάτο στο παραδοσιακό οικογενειακό γεύμα της Παρασκευής.

Η προτίμησή του σε διάφορες κουζίνες δικαιολογείται από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες και περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές ιδιότητές του για την υγεία μας αναφέρουμε την ιδιότητά του να καθαρίζει το συκώτι και να κάνει το δέρμα μας λείο και λαμπερό.

Tο πλιγούρι σαν ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών, όπως Β1, Β2, Β6, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη (απαραίτητη για τον ομαλό μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων), βιταμίνη E (συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος), κάλιο, φώσφορο, σημαντικές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, αλλά και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί γερνάμε;

Σε μια συνέντευξή του ο βραβευμένος με Πούλιτζερ και συγγραφέας περισσότερων από 13 βιβλίων, Studs Terkel, δήλωσε ότι σκέφτεται να μειώσει λίγο τους ρυθμούς που δουλεύει. Έχοντας εκδώσει το περίφημο βιβλίο «Willthe Circ le Be Unbroken» στην ηλικία των 89 ετών, ο Terkel συνήθως δήλωνε: «Γράφω άλλα 2 βιβλία αυτόν τον καιρό. Ίσως να μην προλάβω να τα τελειώσω – και αυτό είναι και το πιο πιθανό –αλλά απολαμβάνω το ταξίδι τόσο όσο και τον προορισμό».

Όλοι θα θέλαμε να φτάσουμε να είμαστε σαν τον Studs Terkel σε αυτή την ηλικία – υγιείς και γεμάτοι ενέργεια – ανεξάρτητα από το αν πίνουμε 1-2 martini και καπνίζουμε και πούρα όπως αυτός καθημερινά. Το κατά πόσο η πορεία μας στη διαδικασία γήρανσης θα μοιάζει με του Studs Terkel εξαρτάται από το περιβάλλον μας, τον τρόπο ζωής που έχουμε επιλέξει, τα γονίδια που κληρονομούμε και τις σκέψεις μας.

Σε μια πολύ σημαντική έρευνα με τίτλο «Successful Aging» που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Mac Arthur, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γονίδιά μας είναι υπεύθυνα για το 30% της γήρανσης. Το υπόλοιπο 70% προέρχεται από τον τρόπο ζωής και τις σκέψεις μας.

Το βασίλειο μου για ένα βάζο μέλι

Μέλι, το δώρο των θεών στον άνθρωπο και στην φύση: Το Μέλι είναι πράγματι ένα μοναδικό δώρο «κλεισμένο» σε μια κυψέλη, ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, που υπερβαίνει την ιδιότητα της απλής γλυκαντικής ύλης, αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας, υπερβαίνοντας τα όρια του φαρμάκου.

Το μέλι περιέχει 17% νερό, γεγονός που εξηγεί την έντονα ενυδατική δράση του. Επίσης εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, καθώς αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων.

 Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά συστατικά του έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό. Διόλου τυχαία, οι γιαγιάδες συμβουλεύουν να ρίχνουμε μία κουταλιά μέλι σε χλιαρό γάλα το βράδυ και να το πίνουμε: διευκολύνει τον ύπνο.

Με τη μορφή καταπλάσματος, έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει απλά σάκχαρα, τα οποία απορροφούν υγρά από την πληγή, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων.

Γαλλική μπουγιαμπέσα με Σέλερι και Λουΐζα

Μπουγιαμπέσα: H γαλλική εκδοχή της κακαβιάς. Σύμφωνα με ένα μύθο η Αφροδίτη, που όταν ήθελε ήταν σπουδαία μαγείρισσα, τάιζε σούπα τον άντρα της για να έχει την ησυχία της. Σύμφωνα με άλλο μύθο την επινόησε μια ηγουμένη ως γεύμα της Παρασκευής.

Η αλήθεια είναι πάντα απλή: Αρχικά, ξεκίνησε σα φαγητό των ψαράδων το 600π.κ.ε στην Μασσαλία. Καθώς ξεδιάλεγαν τα ψάρια που προορίζονταν για πούλημα, συνήθιζαν να κρατούν στην άκρη μερικά είδη ψαριού κατώτερης διαλογής που δεν μπορούσαν να πουληθούν γι' αυτούς και την οικογένειά τους. Τα έβραζαν σε θαλασσινό νερό με μάραθο και σκόρδο. Το διαφορετικό σε αυτή τη σούπα είναι ότι τα υλικά της δεν βράζουν όλα μαζί.

Πρόκειται για μια μυρωδάτη ζεστή ψαρόσουπα ιδανικό φαγητό για ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο μεσημέρι, που βελτιώθηκε με τον καιρό και σήμερα μπορεί να περιέχει μαλακόστρακα (δειτε τις εικόνες) ή να συνοδεύεται με κάποια σάλτσα (aioli: ελαφριά μαγιονέζα με σκόρδο)

Σέλερι: ένα φυσικό φάρμακο. Είναι πλούσιο σε ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο, καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και μαγγανίου, καθώς και βιταμινών Α, C και Κ. Σας παρουσιάζουμε το σέλερι, ένα φυσικό φάρμακο!  Το σέλερι είναι γνωστό από παλιά, καθώς τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην κινεζική κουζίνα εδώ και χρόνια, για να δίνουν γεύση στα φαγητά. Επίσης το σέλερι προστίθεται συχνά σε κοκτέιλς, αλλά και σε σάντουιτς, σούπες και σαλάτες.

Σέλερι ένα αρωματικό και φυσικό φάρμακο

Το Σέλερι είναι φυτό ιδιαίτερα αρωματικό και ένα φυσικό γιατρικό. Το σέλερι έχει μακριά και πλατιά πράσινα κοτσάνια που ενώνονται στη βάση. Είναι ιδιαίτερα τραγανό και αρωματικό. Χρησιμοποιείται συχνά σαν αρωματικό πρόσθετο σε ζωμούς, σούπες και σάλτσες, συνήθως με τη συνοδεία του κρεμμυδιού και του καρότου. Επίσης χρησιμοποιείται σε διάφορα μείγματα για σαλάτες, γεμίσεις κ.λπ.

Παραμένει φρέσκο σε πλαστική σακούλα τροφίμων για 7 ημέρες στο ψυγείο. Είναι πλούσιο σε ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο, καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και μαγγανίου, καθώς και βιταμινών Α, C και Κ επομένως το σέλερι,είναι ένα φυσικό φάρμακο! Το σέλερι είναι γνωστό από παλιά, καθώς τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην ασιατική κουζίνα εδώ και χρόνια, για να δίνουν γεύση στα φαγητά. Επίσης το σέλερι προστίθεται συχνά σε κοκτέιλς, αλλά και σε σάντουιτς, σούπες και σαλάτες.

Εκτός όμως από τη γεύση και τη νοστιμιά που προσδίδει στα φαγητά, το σέλερι έχει και σημαντική διατροφική αξία, περιέχοντας ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες, όπως αμινοξέα, βόριο, ασβέστιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, που έχουν τεράστια οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σούπα βελουτέ με πράσα και κρέμα καρύδας

Στον Φαίδωνα, ο Πλάτων έλεγε ότι το φαγητό είναι ένας περισπασμός από άλλα υψηλότερα πράγματα, ενώ στον Γοργία, συνέκρινε τη μαγειρική με τη ρητορική, με την έννοια ότι η μαγειρική, όπως η ρητορική, παραπλανά εφόσον κολακεύει τις αισθήσεις και δεν γιατρεύει το σώμα.

O Aριστοτέλης θεωρούσε τη μαγειρική τόσο χαμηλού επιπέδου, που ήθελε να τη βγάλει από την εκπαίδευση των νέων. Έβρισκε ότι το να εκπαιδεύονται οι νέοι στη μαγειρική είναι τόσο παράλογο όσο να εκπαιδεύονται στη μουσική! ...και η μάζα ακολούθησε τον Αριστοτέλη γι' αυτό πάμε σαν ανθρωπότητα σε αντιεξέλιξη.

Kακώς, επίσης, οι ηδονές του καλού φαγητού έχουν πάρει τον χαρακτηρισμό "Eπικούρειες" διότι ακόμα κι αυτός, ο κατ’ εξοχήν ευδαιμονιστής φιλόσοφος, ο Eπίκουρος, υπεραμυνόταν του μέτρου στο φαγητό και της ασκητικής ζωής εν γένει. Παρόμοια αρνητική στάση για το φαγητό είχαν αργότερα και οι σχολαστικοί φιλόσοφοι.