Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Χημικές ουσίες σε αρώματα και λακ αποτελούν αιτία πρόωρης εμμηνόπαυσης


Χημικές ουσίες που βρέθηκαν σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας και κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης, μπορούν να επισπεύσουν την εμμηνόπαυση στις γυναίκες έως και τέσσερα χρόνια.

Οι χημικές αυτές ουσίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την γονιμότητα, την σωστή λειτουργία της καρδιάς, να προκαλέσουν οστεοπόρωση, μεταβολικό σύνδρομο και πρόωρη εφηβεία σε νεότερες γυναίκες, καθώς επίσης να οδηγήσουν και σε ορισμένες μορφές καρκίνου.

Οι περισσότερες χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές είναι τα πλαστικά, είδη οικιακής χρήσεως καθώς και προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως λοσιόν, αρώματα, μακιγιάζ και βερνίκι νυχιών, σαπούνια και λακ.

Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα των χημικών αυτών ουσιών στο σώμα τους  μπορεί να εισέλθουν στην εμμηνόπαυση από 2-4 χρόνια νωρίτερα από ότι μία γυναίκα με χαμηλά επίπεδα, υποστηρίζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Η ανακάλυψη έγινε μετά από ανάλυση στοιχείων από 31.757 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 1.442 εμμηνοπαυσιακών γυναικών που είχαν ελεγχθεί για τα επίπεδα χημικών ουσιών στον οργανισμό τους.           Ο μέσος όρος ηλικίας των ήδη εμμηνοπαυσιακών γυναικών ήταν τα 61 χρόνια και καμία δεν έπαιρνε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ωοθηκών.

Υπάρχουν 111 χημικές ουσίες που έχουν ταυτοποιηθεί ως ιδιαίτερα επιζήμιες και που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και μπορούν να επηρεάσουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης, αλλά 15 από αυτές ανιχνεύθηκαν στον οργανισμό των ως άνω γυναικών και θεωρούνται ότι συνέβαλλαν σημαντικά στην πρόωρη εμμηνόπαυση και σε αυτές περιλαμβάνονται:

Α)  Εννέα PCB (Polychlorinated Biphenyls – Πολυχλωριωμένα Διφαινύλια)  που μπορεί να έχουν βραχείες ή χρόνιες επιδράσεις στον άνθρωπο – αναφέρεται ότι μακροπρόθεσμα προκαλούν καρκίνο ενώ προκαλούν και μείωση του IQ και δυσλειτουργία διαφόρων οργάνων του σώματος. 
Β)  Τρία φυτοφάρμακα
Γ)   Δύο φθαλικές ενώσεις  
Δ)   Φουράνιο (τοξική καρκινογόνος χημική ουσία) -  ‘Έχει ανιχνευθεί σε διάφορα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σε προϊόντα καθαρισμού, σε απορρυπαντικά,  σε κονσερβοποιημένα προϊόντα, σε καφέδες και σε παιδικές τροφές).


Κατερίνα Μηστριώτη  Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών

Πηγή:  Plos One, 10(1): e0116057)