Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Και κάτι εύκολο! Καλύτερη καρδιακή λειτουργία εάν κόψετε μόνον 21 λεπτά από τον χρόνο που είστε καθισμένοι στην διάρκεια της ημέρας !!


Έρευνα:   InPACT -         University of Jyväskylä Finland υπό Ph.D Taija Juutinen Finni   
                                     University of Applied Sciences Finland υπό PhD Arto Pesola   
                                     Ministry of Education and Culture 
                                    Juho Vainio - Yrjö Jahnsson and Ellen and Artturi Nyyssönen Foundation. 
Δημοσίευση έρευνας: www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170830101415.htm 
Επιλογή, Επεξεργασία και Μετάφραση κειμένων                                          
Κατερίνα Μηστριώτη -  Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών

Στην εποχή μας όλοι καθόμαστε πολύ.  Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε ώρες και ώρες άσκησης για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία:  
Απλά κόβοντας  μόνον 21 λεπτά από τον χρόνο που καθόμαστε στην διάρκεια της ημέρας – κάθε μέρα –είναι αρκετό για να διατηρήσουμε την μυϊκή μας μάζα και να βελτιώσουμε την γενική μας υγεία.

Το να στεκόμαστε, να περπατάμε ή ακόμα και να κάνουμε κάποια ελαφριά άσκηση – και μόνον για 21 λεπτά την ημέρα  – που διαφορετικά θα τα είχαμε περάσει καθισμένοι, έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται ήδη στα μεσαία επίπεδα υγείας.
Μετά από ένα χρόνο, αυτά τα 21 λεπτά την ημέρα μεταφράζονται σε βιοδείκτες που υποδεικνύουν μειωμένο κίνδυνο για Διαβήτη τύπου 2 -  Καρδιαγγειακές  παθήσεις και πρόωρη θνησιμότητα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές, κατά την διάρκεια της ενός έτους μελέτης, παρακολούθησαν τον αντίκτυπο που είχε αυτή η μέτρια αλλαγή του τρόπου ζωής σε μια ομάδα 133 ατόμων που εργάζονταν σε γραφεία και κάθονταν για περίπου 10 ώρες συνολικά την ημέρα, είτε στο γραφείο είτε στο σπίτι. 

Οι μισοί είχαν ενθαρρυνθεί να αντικαταστήσουν 21 λεπτά κάθε μέρα με κάποια ελαφριά δραστηριότητα, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν  την συνηθισμένη καθιστική τους ρουτίνα.
Η μυϊκή μάζα των ποδιών διατηρήθηκε στις ομάδες παρέμβασης, ενώ η μυϊκή μάζα της ομάδας που συνέχισε την καθιστική ρουτίνα μειώθηκε κατά μισό τοις εκατό, στο διάστημα αυτού του έτους.
Οι ερευνητές επεσήμαναν πως αυτή η αλλαγή έδωσε ένα καλό παράδειγμα και στα παιδιά ώστε να είναι πιο δραστήρια αλλά αποτελεί και κίνητρο, το οποίο όπως υποστηρίζεται στην έρευνα, είναι επωφελές για την υγεία των ανθρώπων όλων των ηλικιών, μακροπρόθεσμα. 



Υ.Γ.  Εργοστάσια κατασκευής επίπλων γραφείου έχουν ήδη προχωρήσει στην παραγωγή standing desks. Χρήσιμα, για όση ώρα θέλουμε να είμαστε όρθιοι στο Γραφείο μας.