Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Μπανάνα - το υπέροχο σνακ των 100 θερμίδων και πότε είναι ο σωστός χρόνος να φάμε μια μπανάνα!


Επιλογή,  Επεξεργασία και Μετάφραση δημοσιεύσεων:      
Κατερίνα Μηστριώτη   Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών
Πηγή:  www.onegreenplanet.org.

Το σωστό είναι να τρώμε τις μπανάνες όταν είναι ώριμες αλλά το να τις τρώμε και άγουρες έχει αντίστοιχα διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όπως υποστηρίζεται από Ιάπωνες ερευνητές.


                                               Μπανάνες 1 – 2 – 3 – 4 – 5


Ώριμες μπανάνες ( μπανάνες 4-5)

Όσο περισσότερες κηλίδες έχει μια μπανάνα, δηλαδή όσο πιο ώριμη είναι, τόσο περισσότερα είναι και τα Αντιοξειδωτικά στοιχεία, Βιταμίνες C και B, Κάλιο και Φυτικές ίνες που περιέχει.

Μπορούμε να τις πέψουμε ευκολότερα και προσφέρουν αμέτρητα οφέλη στην υγεία μας.

Ωστόσο, εμφανίζεται κάποια απώλεια μικροθρεπτικών συστατικών που συμβαίνει καθώς η μπανάνα ωριμάζει. 

Για να μειώσετε την απώλεια Βιταμινών και Μετάλλων, αποθηκεύστε τις μπανάνες στο ψυγείο. 

Να είστε όμως προσεκτικοί, καθώς η ψύξη μπορεί να προκαλέσει καφέ κηλίδες γρηγορότερα. 

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα των ώριμων μπανανών σε σάκχαρα δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη  στα άτομα με Διαβήτη τύπου 2.

Άγουρες μπανάνες   (μπανάνες 1 - 2 - 3) 


Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρθηκε, οι άγουρες μπανάνες έχουν και τα οφέλη τους.

Πρώτα απ'όλα, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε σύγκριση με τις ώριμες μπανάνες.

Οι πράσινες μπανάνες περιέχουν Ανθεκτικό άμυλο, το οποίο είναι Πρεβιοτικό.

Τα Προβιοτικά είναι αυτά που τρέφουν τα  «φιλικά»  βακτήρια (Προβιοτικά)  που ζουν στο εσωτερικό του γαστρεντερικού μας σωλήνα. 

Επειδή το Ανθεκτικό Άμυλο δεν αφομοιώνεται και δεν απορροφάται μέσα στο λεπτό έντερο, εισέρχεται αυτούσιο στο παχύ έντερο και με αυτό τρέφονται τα «φιλικά»  βακτήρια (Προβιοτικά).   



Ανθεκτικό άμυλο (πηγή Πρεβιοτικών) επίσης περιέχουν το μπρόκολο, η μελιτζάνα, το πράσινο κολοκύθι,  οι αγκινάρες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τα σπαράγγια.

Είναι προτιμότερες σε περίπτωση που πάσχετε από Διαβήτη τύπου 2 ή εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καθώς όπως αναφέρθηκε, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο και θα σας χαρίσουν αίσθηση «πληρότητας» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον οι άγουρες μπανάνες βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών όπως το Ασβέστιο, καλύτερα από τις ώριμες μπανάνες.

Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολες στην πέψη και μπορεί να προκαλέσουν «φούσκωμα» και αέρια και πάλι, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας τους σε άμυλο.

Επίσης, έχουν χαμηλά επίπεδα Αντιοξειδωτικών στοιχείων, επειδή αυτά – όπως αναφέρθηκε - αυξάνονται καθώς η μπανάνα ωριμάζει.

Έτσι λοιπόν εφ΄όσον τις βρίσκουμε στην αγορά όποτε θέλουμε, μπορούμε να τις απολαμβάνουμε γνωρίζοντας ότι είναι μια εξαιρετική σούπερ τροφή και ανεξάρτητα από το πόσο ώριμες ή άγουρες είναι, υποστηρίζουν την υγεία και την ευεξία μας με διάφορους τρόπους!