Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Η Διατροφή κατα της γρίπης

Η σωστή κι επιλεγμένη διατροφή θωρακίζει τον οργανισμό από την γρίπη. Ποια τρόφιμα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο για την προστασία της υγείας μας; Είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες αντιοξειδωτικών προκειμένου να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας από την γρίπη, αλλα΄και κάθε ασθένεια. Οι τροφές αυτές είναι:



- Β-καροτένιο: συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών φονικών κυττάρων (NK κύτταρα), ο ρόλος των οποίων έγκειται στην καταστροφή των μολυσμένων από ιούς κυττάρων. Κυριότερες διατροφικές του πηγές είναι: τα καρότα καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και ποικίλα χόρτα).

- Βιταμίνη C: Συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής λευκοκυττάρων και αντισωμάτων (πρωτεΐνες οι οποίες αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών). Κυριότερες φθινοπωρινές πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, το λάχανο, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

- Βιταμίνη Ε: Συντελεί στην παραγωγή κυττάρων με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Πολύ καλές πηγές βιταμίνης Ε αποτελούν το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά (όπως οι γαρίδες), οι ξηροί καρποί.

- Ψευδάργυρος: Έχει τον δικό του ιδιαίτερο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς βοηθάει στην αποκατάσταση των πληγών και συνεργεί στην φυσιολογική ανάπτυξη του ανθρώπου. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι: φασόλια, καρύδια.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Χούμους καυτές συνταγές με φαντασία

Το Χούμους είναι ένας κρεμώδης πολτός που χρησιμοποιείται στην Μέση Ανατολή ως συνοδεία φρυγανισμένου ψωμιού ή αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού.

Παραδοσιακά παρασκευάζεται από ταχίνι και ρεβίθια, λεμόνι και ελαιόλαδο με την προσθήκη διάφορων καρυκευμάτων, ενώ σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με λάδι, καγιέν και ρίγανη.

Το γεγονός ότι είναι πολτός δεν του αφαιρεί την αίγλη της θρεπτικότητας, ειδικά αν το συνοδεύσεις με ωμά, τραγανά λαχανικά και πλήρες φρυγανισμένο ψωμί, ή πιττάκια, είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα, Ενέργειας και Δύναμης.

Η κλασική συνταγή του χούμους γίνεται με ρεβίθια. Όμως οι παραλλαγές του με αρακά ή γλυκιά κίτρινη κολοκύθα, με σπανάκι, πιπεριές ή φασόλια και αβοκάντο μπορούν να σε ξελογιάσουν με μεγάλη ευκολία. Δες πώς θα τις κάνεις:

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η υγεία είναι συνεκτική ισονομία των δυνάμεων

"Της μεν υγιείας είναι συνεκτικήν την ισονομίαν τών δυνάμεων
υγρού, ξηρού, ψυχρού, θερμού, πικρού, γλυκέως και των λοιπών,
την δε εν αυτοίς μοναρχίαν, νόσου φθοροποιόν γάρ εκατέρου μοναρχίαν"

"Η υγεία είναι συνεκτική ισονομία των δυνάμεων
του υγρού, ξηρού, ψυχρού, θερμού, πικρού, γλυκού και των λοιπών.
Η μοναρχία μίας δύναμης στις άλλες είναι φθοροποιός νόσος"
Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης

Λεπτίνη, η ορμόνη ρυθμιστής της Ενέργειας

Αν αποτυγχάνουν όλες σας οι προσπάθειες να αδυνατίσετε, κατηγορήστε τα νεύρα του στομάχου σας και την λεπτίνη: Έρευνα αποκαλύπτει ότι παύουν να λειτουργούν φυσιολογικά σε άτομα που τρέφονται με παχυντικά και ακατάλληλα φαγητά, με συνέπεια αφ' ενός να τρώνε χωρίς να πεινάνε, αφ' ετέρου να χρειάζονται περισσότερο φαγητό για να νιώσουν ότι χόρτασαν.

Το χειρότερο, δε, είναι πως η δυσλειτουργία αυτή ΔΕΝ αντιστρέφεται όταν αλλάξει κάποιος διατροφή και αρχίσει να τρώει υγιεινά. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να εξηγούν γιατί το 95% των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα, καταλήγουν να ξαναπαίρνουν τα χαμένα κιλά, εκτιμούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO), πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στα γαστρικά νεύρα, τα οποία στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι έχει γεμίσει το στομάχι μετά το φαγητό. Όταν οι ερευνητές άρχισαν να ταΐζουν καθημερινά τα ποντίκια παχυντικά φαγητά, τα γαστρικά νεύρα άρχισαν να υπολειτουργούν - και εξακολούθησαν να υπολειτουργούν εβδομάδες μετά την ανάκτηση μιας υγιεινής διατροφής από τα ζώα.

Η επιδίωξη της ευτυχίας

Δεν είναι ότι όλα θα είναι εύκολα ή ακριβώς όπως τα περίμενες, αλλά απλά πρέπει να επιλέξεις να είσαι ευγνώμων για όλα αυτά που έχεις και χαρούμενος που έχεις μια ευκαιρία να ζήσεις αυτή τη ζωή, άσχετα με το πώς θα καταλήξει.

* Συνειδητοποιήστε ότι η ευτυχία δεν προέρχεται από την επιτυχία και τον πλούτο. Ο πλούτος και η επιτυχία είναι σαν την υγεία: αν δεν την έχετε αισθάνεστε δυστυχισμένοι, αλλά αν την έχετε δεν είστε απαραίτητα ευτυχισμένοι.

* Δώστε προτεραιότητα στις αληθινές προσωπικές σας σχέσεις. Στενές φιλίες με ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται για σας θα σας βοηθήσουν σε δύσκολες στιγμές που μπορεί να προκύψουν στη ζωή σας. Οι κοντινοί μας άνθρωποι κάνουν καλό και στο σώμα και στην ψυχή μας.

Κοτόπουλο με πατατούλες ολόκληρες στον φούρνο

Chicken in the oven with potatoes: Πατάτες μικρούλες με την φλούδα τους, κοτοπουλάκι αλανιάρικο απ το κοτέτσι του γείτονα, μαζί στον φούρνο κάνα 2ωρο κι έχουμε ένα ζουμερό, ροδαλό, μοσχομυρωδάτο μεσημέρι, το τέλειο γεύμα για να είναι η καθημερινότητα γιορτινή.

Τις παραλλαγές αυτού του φαγητού μονάχα η φαντασία τις περιορίζει. Η συνταγή γίνεται και μόνον με λαχανικά ή μόνον με πατάτες για όποιους δεν χρησιμοποιούν το κρέας στην διατροφή τους.

Υλικά για Κοτόπουλο με πατατούλες ολόκληρες στον φούρνο.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Hyaluronic Acid: Το μυστικό της νεότητας

Tο Υαλουρονικό Νάτριο (Sodium hyaluronate) είναι το μετά νατρίου άλας της Υαλουρονάνης (Ηyaluronan), δηλαδή του Υαλουρονικού οξέος (Hyaluronic Acid). Το όνομα Υαλουρονικό οξύ προέρχεται ετυμολογικά από την Ελληνική λέξη «ύαλος» (και «ύελος») που σημαίνει γυαλί, διαφανής υαλοπίνακας, τζάμι (cam= τουρκικό), και «ουρονικό οξύ» επειδή απομονώθηκε πρώτα στο υαλοειδές υγρό του οφθαλμού (vitreous houmor) και απέδιδε ένα μεγάλο ποσό ουρονικού οξέος. Ο όρος Υαλουρονικός αναφέρεται στη συζευγμένη βάση του Υαλουρονικού οξέος. Επειδή το μόριο της ουσίας τυπικά υφίσταται in vivo στην πολυανιονική μορφή, γι αυτό συχνά αναφέρεται και ως Υαλουρονάνη (Hyaluronan).

Το Υαλουρονικό Νάτριο χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια σε τρεις ιατρικές ειδικότητες, την οφθαλμολογία, την ορθοπεδική – τραυματολογία και την πλαστική χειρουργική.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;  Πρόκειται για µια ουσία που βρίσκεται φυσικά στο σώµα µας και έχει κύρια λειτουργία την ενυδάτωση των ιστών και τη συγκράτηση του νερού σε αυτούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα µόλις γραµµάριο υαλουρονικού οξέος µπορεί να κατακρατήσει περίπου έξι λίτρα νερό. Με το πέρασµα του χρόνου όµως τα ποσοστά του φθίνουν µε αποτέλεσµα την αφυδάτωση και επακόλουθη γήρανση των ιστών και εποµένως και του δέρµατος. Η διαδικασία αυτή επιταχύνεται µετά την ηλικία των 35-40 και επιβαρύνεται από επιπρόσθετους παράγοντες όπως το στρες, η περιβαλλοντική ρύπανση κ.λπ.