Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Και λόγω των ημερών ας θυμηθούμε: «Η αγάπη μειώνει τον πόνο»



Από τα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS )ΗΠΑ
Έρευνα:           University of Colorado Boulder and University of Haifa
Επεξεργασία:   Solomon H. Snyder MD, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Βαλτιμόρη, ΗΠΑ                     
Δημοσίευση:    www.pnas.org/content/early/2018/02/16/1703643115.short?rss=1   https://doi.org/10.1073/pnas.1703643115

Ερευνητές:   βλ. τέλος άρθρου                                                                                                                                         
Επιλογή,  Επεξεργασία και Μετάφραση ερευνών:    Κατερίνα Μηστριώτη  -  Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών


Κρατώντας το χέρι ενός αγαπημένου σας προσώπου, μπορείτε να μειώσετε δραματικά κάθε φυσικό πόνο που εκείνο αισθάνεται!

Όταν το αγαπημένο μας πρόσωπο πονάει και εμείς κρατώντας του τα χέρια, πλημυρίζουμε από συναισθήματα ενσυναίσθησης*, τότε οι εγκέφαλοί μας συγχρονίζονται με αποτέλεσμα  την ανακούφιση από τον πόνο -  και όσο περισσότερο οι εγκέφαλοί μας συγχρονίζονται, τόσο μεγαλύτερη η ανακούφιση.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται «Διαπροσωπικός Συγχρονισμός» και συμβαίνει όταν οι άνθρωποι  κατέχονται από συναισθήματα «ενσυναίσθησης»*  για το αγαπημένο τους πρόσωπο και με την κατάσταση που εκείνο βιώνει.

Στον «Διαπροσωπικό Συγχρονισμό» περιλαμβάνεται ο ρυθμός της αναπνοής, της καρδιάς και των εγκεφαλικών κυμάτων.

Ο επικεφαλής της έρευνας  Pavel Goldstein αποφάσισε να ερευνήσει την ιδέα όταν διαπίστωσε ότι οι πόνοι της συζύγου του μειώθηκαν όταν εκείνος κρατούσε το χέρι της κατά την διάρκεια της γέννησης του παιδιού τους.

Στην έρευνα πήραν μέρος 22 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια ηλικίας 23 έως 32 ετών που βρίσκονταν μαζί τουλάχιστον για ένα έτος.  Φορούσαν τα ειδικά ελαστικά καπέλα με ηλεκτρόδια για EEG (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) τα οποία μετρούσαν την δραστηριότητα των εγκεφαλικών τους κυμάτων.

Στα ζευγάρια τέθηκαν διάφορα σενάρια διάρκειας 2 λεπτών το κάθε ένα, από το να είναι καθισμένοι μαζί αλλά να μην αγγίζονται, να κάθονται μαζί κρατώντας τα χέρια, ή να βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια, σε συνθήκες πόνου ή χωρίς πόνο.

Παρατηρήθηκε ότι ακόμη και εάν βρίσκονταν απλώς μαζί στον ίδιο χώρο, ήταν αρκετό για να ξεκινήσει ο εγκέφαλος των ζευγαριών να συγχρονίζεται - αλλά αυτό αυξήθηκε όταν κρατούσαν τα χέρια.

 Όταν όμως το ένα άτομο στο ζευγάρι πονούσε  και δεν ερχόταν σε επαφή με τα χέρια του άλλου,  ο συγχρονισμός του εγκεφάλου μειωνόταν όπως επίσης και ο ρυθμός της καρδιάς και της αναπνοής. 

Σύμφωνα με την έρευνα:  «Φαίνεται ότι ο πόνος διακόπτει εντελώς τον Διαπροσωπικό Συγχρονισμό  μεταξύ των ζευγαριών και η επαφή τον επαναφέρει» !

«Μπορείς να εκφράσεις συμπάθεια για τον πόνο του συντρόφου σου, αλλά χωρίς να αγγίξεις τα χέρια του δεν θα του προσφέρεις ουσιαστική βοήθεια»  !!!


* Η διαφορά μεταξύ της έννοιας  «Συμπάσχω»  και  «Ενσυναίσθησης».   
Ένα άτομο μπορεί να συμπάσχει βιώνοντας, για παράδειγμα, τον ψυχικό πόνο του άλλου, αλλά μπορεί κάλλιστα να μην αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα που προκαλούν αυτόν τον πόνο ή απορρέουν από αυτόν. Αντίθετα, ένα άτομο που διακρίνεται για την ενσυναίσθησή του μπορεί πιο εύκολα και να συμπάσχει την ίδια στιγμή, βιώνοντας όχι μόνον τα συναισθήματα αλλά και την ψυχική οδύνη που σχετίζεται με αυτά.


Ερευνητές:

Pavel Goldstein a,b,c,1,  - Irit Weissman-Fogel d,  -  Guillaume Dumas e,f,g,  and  Simone G. Shamay-Tsoory b

1.    aDepartment of Psychology and Neuroscience, University of Colorado, Boulder, CO80309-0345;
2.    bDepartment of Psychology, University of Haifa, Haifa 3498838, Israel;
3.    cDepartment of Statistics, University of Haifa, Haifa 3498838, Israel;
4.    dPhysical Therapy Department, Faculty of Social Welfare and Health Sciences, University of Haifa, Haifa 3498838, Israel;
5.    eHuman Genetics and Cognitive Functions Unit, Institut Pasteur, 75015 Paris, France;
6.    fCNRS UMR3571 Genes, Synapses and Cognition, Institut Pasteur, 75015 Paris, France;
7.    gHuman Genetics and Cognitive Functions, University Paris Diderot, Sorbonne Paris Cité, 75013 Paris, France