Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Μην πηγαίνετε για κολύμπι φορώντας φακούς επαφής!

   
Και επειδή είναι καλοκαίρι και οι περισσότεροι θα βρεθούμε στη θάλασσα, θα ήθελα να σας επισημάνω κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε:


Μην πηγαίνετε για κολύμπι φορώντας φακούς επαφής! 

    
Υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί στα μάτια σας σοβαρή βακτηριακή μόλυνση που ορισμένες φορές μπορεί  να οδηγήσει σε τύφλωση.





Μία Βρετανίδα, η Irenie Ekkeshis τυφλώθηκε από το ένα μάτι μετά από σοβαρή λοίμωξη που υπέστη και η οποία ονομάζεται «Κερατίτιδα Acanthamoeba».
Μετά από αυτό ξεκίνησε εκστρατεία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την μόλυνση που μπορεί να συμβεί όταν π.χ. το νερό της πισίνας μπει στα μάτια σας όταν φοράτε φακούς επαφής.
Irenie Ekkeshis
Ζητά οι κατασκευαστές φακών επαφής να τοποθετήσουν – τουλάχιστον - ένα προειδοποιητικό σήμα επάνω στην συσκευασία.
Σε αυτή της την προσπάθεια  έχει την υποστήριξη του Moorfields Eye Hospital στο Λονδίνο.
Υποστηρίζεται ότι «Οι πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από αυτή την πολύ σπάνια αλλά φρικτή μόλυνση μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ακολουθώντας έναν απλό κανόνα: οι φακοί επαφής και το νερό δεν πρέπει ποτέ να έρχονται σε επαφή».
Δεν είναι επικίνδυνο μόνον το νερό της πισίνας!
Το νερό της βρύσης, το ζεστό νερό των σωλήνων, το ντους, οι θάλασσες και οι λίμνες, όλα είναι επικίνδυνα.
Μια επιλογή είναι να φοράτε γυαλιά κολύμβησης, αλλά δεν είναι μια εντελώς σίγουρη λύση επειδή το νερό μπορεί να κυλήσει και να περάσει κάτω από την μάσκα. 
Μια καλύτερη πρόταση είναι να φοράτε απλά κοινά γυαλιά οράσεως όταν συντρέχουν οι παραπάνω περιπτώσεις και να κρατάτε τους φακούς επαφής στην θήκη τους, επισημαίνουν οι ειδικοί!

Κατερίνα Μηστριώτη                                                                                                                           Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών