Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Umami και…χάνουμε βάρος, τρώγοντας περισσότερο !!!

Μια νέα κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της όρεξης
που θα μπορούσε να περιορίσει την αυξανόμενη κρίση της παχυσαρκίας.
Επιστημονική ομάδα:  Nicholas Dale PhD University of Warwick Ted Pridgeon Professor of Neuroscience  - Greta Lazutkaite PhD Neuroscience, Endocrinology - Alice Soldà PhD Chemistry Kristina Lossow, PhD Cell Biology, Molecular Biology, Molecular nutrional physiology, Behavioural Science - Wolfgang Meyerhof PhD -  Molecular Genetics (MOGE) German Institute of Human Nutrition Potsdam-Rehbruecke   
Έρευνα :   Biotechnology and Biological Sciences Research Council (Great Britain) (BBSRC)University of Warwick Chancellor's  Scholarship                                                                                                                       
Δημοσίευση:  Molecular Metabolism, 2017; DOI: 10.1016/j.molmet.2017.08.015                                                                                            
Επιλογή, Επεξεργασία και Μετάφραση κειμένων:   Κατερίνα Μηστριώτη -  Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών


Το τσιμπολόγημα είναι η καταστροφή για τους περισσότερους από εκείνους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ποικίλων ασθενειών, (όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια ), γεγονός που μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Το παρήγορο – σύμφωνα με τελευταία επιστημονική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Warwick στην Αγγλία - είναι ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο και να μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι.
Υπάρχουν κύτταρα στον εγκέφαλο, γνωστά ως tanycytes, τα οποία «εντοπίζουν» συγκεκριμένα συστατικά στις τροφές και προωθούν αίσθημα  κορεσμού.

Τα tanycytes «διεγείρονται» ιδιαιτέρως από  δύο βασικά αμινοξέα - την Αργινίνη και την  Λυσίνη  - τα οποία  βρίσκονται σε ορισμένες τροφές, όπως αναφέρονται στον πίνακα πάρακάτω.
Τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν μάλιστα πως η Αργινίνη και η Λυσίνη επιδρούν πολύ γρήγορα - μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα,  «ειδοποιώντας» τα tanycytes του εγκεφάλου τα οποία στη συνέχεια …καταστέλλουν το αίσθημα της πείνας!

Στα πειράματα οι ερευνητές προσέθεσαν συμπυκνωμένες ποσότητες Αργινίνης και Λυσίνης σε εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία άρχισαν να φθορίζουν με αποτέλεσμα να είναι ορατές οι μικροσκοπικές αντιδράσεις.

Παρατήρησαν ότι μέσα σε 30 δευτερόλεπτα τα tanycytes ανίχνευσαν και απάντησαν στα αμινοξέα, απελευθερώνοντας πληροφορίες στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη και το σωματικό βάρος.

Επικεφαλής  της έρευνας είναι ο καθηγητής Nicholas Dale, ο οποίος ανακάλυψε τα  tanycytes και τον ρόλο τους στην διαδικασία της πέψης.
Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη ανοίγει νέες δυνατότητες για τη δημιουργία αποτελεσματικότερων Διατροφών - και ακόμη και μελλοντικών θεραπειών για την καταστολή της όρεξης!

Έτσι…..αντί να τρώμε λιγότερο, θα μπορούμε να τρώμε περισσότερες από τις τροφές που είναι πλούσιες στα αμινοξέα που επικοινωνούν με τα tanycytes.

Τα αμινοξέα Αργινίνη και  Λυσίνη  βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στις παρακάτω τροφές - έτσι τρώγοντας τες ενεργοποιούνται τα tanycytes  και σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι ταχύτερα.
·        Αμύγδαλα – Καρύδια -  Φιστίκια Αιγίνης - Φιστίκια αράπικα (1 μερίδα = 30 γραμμάρια)
·        Σουσάμι -  Ταχίνι
·        Σύκα - Δαμάσκηνα – Βερίκοκα -  Χουρμάδες
·        Αβοκάντο - Μελιτζάνες – Γλυκοπατάτες
·        Φακές
·        Τυρί (ιδιαιτέρως παρμεζάνα)
·        Αντζούγιες – Καβούρι – Σκουμπρί – Τόνος
·        Κοτόπουλο -  Γαλοπούλα - Μοσχαρίσιο κρέας

Βεβαίως υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να μας χορτάσουν, αλλά ο εγκέφαλος δεν θα πάρει το μήνυμα και έτσι αρχίζουμε να αισθανόμαστε πεινασμένοι νωρίτερα, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick.

Πρόταση:  Τακτικός – ανά τρίμηνο - έλεγχος κατάστασης της υγείας-διατροφικών ελλείψεων και μεταβολισμού - ολοκλήρου του οργανισμού με Τεχνολογία Βιοσυντονισμού «Sensitiv Imago» από την Κατερίνα Μηστριώτη *

* Η Τεχνολογία Βιοσυντονισμού του  «Sensitiv Imago»  προσφέρει την δυνατότητα να έχουμε πλήρη εικόνα της υγείας, των διατροφικών μας ελλείψεων και της κατάστασης του μεταβολισμού μας και εντοπίζει διαταραχές στο αρχικό στάδιο ακόμη και πριν εκδηλωθούν.  

   Η μέθοδος είναι εξαιρετικά οικονομική, μη επεμβατική, ανώδυνη, ακίνδυνη ακόμη και σε παιδιά και ο χρόνος που απαιτείται είναι μόνον 60 – 90 λεπτά της ώρας.
Περισσότερες πληροφορίες για την μέθοδο θα βρείτε στο τμήμα της σελίδας του blog που αναφέρεται αποκλειστικά στο «Sensitiv Imago».