Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Φαγητό ή τσιμπολόγημα αργά το βράδυ σίγουρα παχαίνει αλλά επίσης θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στον μαστό και στον προστάτη!



Επιλογή, Επεξεργασία και Μετάφραση ερευνών:  Κατερίνα Μηστριώτη – Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών
Επικεφαλής Ερευνητής :  Dr Manolis Kogevinas PhD                                                                
Ερευνητές & Δημοσιεύσεις:  βλ. τέλος κειμένου

Η κατανάλωση του τελευταίου γεύματος της ημέρας νωρίτερα - και τουλάχιστον πριν από τις 9 μ.μ.- μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών διαταραχών στον μαστό και στον προστάτη.

Όταν τρώτε, είναι εξίσου σημαντικό και αυτό που τρώτε, και μπορεί να έχει εξίσου σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας, επισημαίνουν οι ερευνητές.  

Αυτό έχει σχέση με τον τρόπο που ο οργανισμός μεταβολίζει την τροφή και οι έρευνες αναφέρουν ότι του χρειάζεται αρκετός χρόνος για να λειτουργήσει αποτελεσματικά! 


Τα άτομα που τρώνε το τελευταίο γεύμα τους πριν τις 9 μ.μ. έχουν κατά μέσον όρο 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχές στον μαστό ή στον προστάτη σε σχέση με εκείνους που τρώνε μετά τις 10:00 και πηγαίνουν στο κρεβάτι αμέσως μετά από αυτό το αργοπορημένο βραδινό φαγητό.

Από την άλλη πλευρά όμως,  όσο αργά και αν φάτε,  περιμένοντας δύο ώρες για να αφομοιώσετε πλήρως το φαγητό σας, πριν πάτε για ύπνο, φαίνεται να έχει παρόμοιο προστατευτικό αποτέλεσμα με εκείνους που τρώνε πριν τις 9.00 το βράδυ.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες  621 ατόμων με θέματα στον προστάτη και 1.205 ασθενείς με θέματα στον μαστό,  με 872 υγιείς άνδρες και 1.321 υγιείς γυναίκες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι: 

«Οι συνήθειες των ανθρώπων όσον αφορά τις ώρες που γευματίζουν, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν στις συμβουλές που τους δίδονται από τους επιστήμονες υγείας για την πρόληψη σοβαρών διαταραχών στον οργανισμό τους».

Ο Έλλην επικεφαλής της έρευνας Dr Μανόλης Κογεβίνας PhD, δηλώνει:

«Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε πληθυσμούς όπως εκείνους της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας μου, όπου οι άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε αργά το βράδυ» !


Έρευνα:  Barcelona Institute for Global Health - Centre for Research in Environmental Epidemiology
Επικεφαλής Ερευνητής :  Dr Manolis Kogevinas PhD
Ερευνητές: Drs:  Ana Espinosa,  Adela Castello, Ines Gomez-Acebo,  Marcela Guevara,  Vicente Martin, Pilar Amiano, Juan Alguacil, Rosana Peiro, Victor Moreno, Laura Costas, Guillermo Fernandez-Tardon, Jose Juan Jimenez, Rafael Marcos-Gragera, Beatriz Perez-Gomez, Javier Llorca, Conchi Moreno-Iribas, Tania Fernandez-Villa, Madalen Oribe, Nuria Aragones, Kyriaki Papantoniou1, Marina Poll, Gemma Castano-Vinyals and Dora Romaguera. 
Δημοσίευση:  International Journal of Cancer; Published Online: July 17, 2018. (DOI: 10.1002/ijc.31649).
                      URL Upon Publication: http://doi.wiley.com/10.1002/ijc.31649