Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ο χειμώνας επηρεάζει τον εγκέφαλο

Καθώς το καλοκαίρι έχει τελειώσει και οι νύχτες μεγαλώνουν, πολλοί επιστρέφουν στις δουλειές τους από τις διακοπές μ΄ ένα βάρος στην ψυχή. Η λεγόμενη «εποχική συναισθηματική διαταραχή», η πτώση στη διάθεση και στην ενέργεια που συνοδεύει τις συννεφιασμένες ημέρες και τις μεγάλες νύχτες, επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους, όμως παραμένει ανεξήγητη.

Τώρα επιστήμονες εντόπισαν αλλαγές στον εγκέφαλο οι οποίες επέρχονται με τις εποχές και θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις αιτίες της διαταραχής και τις διακυμάνσεις της διάθεσης τις οποίες προκαλούν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντεπέντεντ». Εγκεφαλογραφήματα που έχουν γίνει σε διαφορετικές εποχές του χρόνου έχουν αποκαλύψει διακυμάνσεις στη συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά μεταξύ των κυττάρων της χημικής ουσίας του εγκεφάλου σεροτονίνη. [1]

Δείχνουν πως τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι υψηλότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι και χαμηλότερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Όταν τα ευρήματα αυτά συγκριθούν με μετεωρολογικά δεδομένα, διαπιστώνεται ότι τα επίπεδα της σεροτονίνης ήταν στο πιο χαμηλό σημείο τις ημέρες με τη λιγότερη λιακάδα. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Τα φάρμακα που επιλεκτικά αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σεροτονίνης, θεραπεύοντας έτσι την κατάθλιψη. Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας. Σημαντικές ποσότητες σεροτονίνης ανευρίσκονται στο ανώτερο εγκεφαλικό στέλεχος και ιδιαίτερα στη γέφυρα και τον προμήκη μυελό.

Για να είναι η καλή μέρα ... καλή

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται … μπα δεν νομίζω: Το ότι πιθανόν να ξεκίνησε η μέρα στραβά δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει ή θα τελειώσει κι έτσι, κάθε άλλο. Στο χέρι σας είναι να αλλάξετε τη διάθεση και την μέρα σας – και την μοίρα σας- μέσα από έξυπνα νοητικά «κόλπα» και στο τέλος της να πείτε ότι … ίσως ήταν μια από τις καλύτερες ημέρες της ζωής σας!

Ξεχάστε τη λαική παροιμία «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και αντικαταστήσετε την με τη γνωστή «ο τροχός της τύχης γυρίζει». Τίποτα δεν είναι μόνιμο και φυσικά το μέλλον δεν κρίνεται από το παρελθόν αλλά απλά διαμορφώνεται στο παρόν. Αν κάτι δεν πήγε καλά κάποια στιγμή, αυτό δεν σημαίνει, ότι οι επόμενες στιγμές δεν μπορεί να είναι θαυμάσιες.

Άλλωστε οι εκδηλώσεις της Δύναμης γίνονται με την γνωστή εναλλαγή θετικό- αρνητικό ταυτόχρονα και οφείλετε να είστε πανέτοιμοι για να τις αντιληφθείτε και να τις αξιοποιήσετε όσον το δυνατόν καλύτερα προς όφελος σας. Εφαρμόστε λοιπόν κάποια νοητικά κόλπα και ψυχαγωγηθείτε … φτιάχνοντας την μέρα σας όπως την θέλετε εσείς.

Πάρτε μια βαθειά ανάσα, κρατείστε την λίγα δευτερόλεπτα και εκπνεύστε αργά, ύστερα, κάντε ένα διάλειμμα και βγείτε έξω στον ήλιο (στον αγέρα, στην βροχή, στο χιόνι, ότι υπάρχει πρόχειρο) και τον φρέσκο αέρα. Αφήστε τον εαυτό σας να λουστεί στο φως, (αγέρα, βροχή κλπ) κλείστε τα μάτια, χαμογελάστε και πείτε στον εαυτό σας ότι αυτή, είναι μια υπέροχη μέρα. Ο ήλιος κι ολόκληρη η φύση αυξάνει το επίπεδο της βιταμίνης D στον οργανισμό, μαζί και την καλή σας διάθεση.

Νύχια: 12 άγνωστες πληροφορίες

Τα νύχια είναι πολύ πιο σημαντικά από όσο νομίζουμε. Μερικοί τα περιποιούνται (μανικιούρ) άλλοι πάλι τα «τρώνε» (ονυχοφαγία), όλοι όμως τα θεωρούμε δεδομένα. Ωστόσο, τα νύχια είναι πολύ πιο σημαντικά από όσο νομίζουμε.

Η επιφάνεια του νυχιού (το σκληρό μέρος του νυχιού) αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα (τη ρίζα), σε ένα σχήμα σχεδόν καμπυλωτό. Το λευκό μέρος του νυχιού στη βάση (πιο εύκολα ορατό στους αντίχειρες) ονομάζεται «φεγγαράκι» και υποδεικνύει το τέλος της μήτρας. Τι άλλο δε γνωρίζετε, σύμφωνα με τη huffington post, για τα νύχια;

1. Τα νύχια μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 3,5 χιλιοστά ανά μήνα. Μάλιστα τα νύχια που βρίσκονται στο «καλό» σας χέρι (το δεξί για τους δεξιόχειρες και το αριστερό για τους αριστερόχειρες, αντίστοιχα) μεγαλώνουν γρηγορότερα. Τα νύχια των ποδιών, από την άλλη, μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 1,6 χιλιοστά το μήνα.

2. Οι λευκές κηλίδες δεν υποδεικνύουν ανεπάρκεια ασβεστίου. «Η ανεπάρκεια του ασβεστίου προκαλεί λευκές κηλίδες στα νύχια, μία κατάσταση που ακολουθείται από ανεπάρκεια ψευδαργύρου». Αυτός είναι ένας από τους πιο κοινούς μύθους. Η αλήθεια είναι ότι τα λευκά σημεία είναι συνηθισμένα, αβλαβή και δεν δείχνουν καμία συγκεκριμένη ανεπάρκεια βιταμίνης. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για σημάδια κάποιου παλαιότερου τραύματος στην επιφάνεια του νυχιού ή της μήτρας του νυχιού, που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και κάτω από το δέρμα.