Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Ίδιες οι πιθανότητες καλής υγείας του νεογέννητου από μικρές και μεγαλύτερες μανούλες!


Επιλογή, Επεξεργασία και Μετάφραση ερευνών:   Κατερίνα Μηστριώτη  -  Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών

Πηγές:
Lancet Glob Health. 3(7):e342-3. doi: 10.1016/S2214-109X(15)00034-0. Epub
American Journal of Epidemiology, 2017; doi: 10.1093/aje/kwx177
Kieron Barclay  Alice Goisis    Hanna Remes   Pekka Martikainen  Mikko Myrskylä
Department of Social Policy, London School of Economics and Political Science, London, U.K
Max Planck Institute for Demographic Research,  Rostock, Germany
Department of Sociology, Stockholm University,   Stockholm, Sweden
Department of Social Research, University of Helsinki, Helsinki, Finland
\

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, είναι πλέον μύθος το ότι οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά  σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν ένα «άρρωστο παιδί», ή πρόωρο, ή με χαμηλό βάρος γέννησης.




Οι γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω έχουν τις ίδιες πιθανότητες με μια νεαρότερη γυναίκα να γεννήσουν ένα υγιές μωρό - παρόλο που, όπως φαίνεται, δεν συμβαίνει αυτό.

Είναι γενικά κατανοητό από τους γιατρούς -και από τους ερευνητές- ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί πρόωρα ή πριν από τις 37 εβδομάδες ή με χαμηλό βάρος γέννησης λιγότερο από 2,5 κιλά.


Οποιοδήποτε από τα αποτελέσματα εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία: ένα πρόωρο μωρό είναι πιο πιθανό να έχει καρδιακό ελάττωμα,  πνευμονικές διαταραχές,  εγκεφαλική βλάβη ή καθυστερημένη ανάπτυξη, ενώ εκείνα με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση έχουν περισσότερα αναπνευστικά, γνωστικά και νευρολογικά προβλήματα.




Αλλά όταν οι ερευνητές από το London School of Economics έψαξαν λίγο βαθύτερα, ανακάλυψαν ότι η ηλικία της μητέρας, από μόνη της, δεν ήταν η αιτία.  

Αντ΄αυτού, το οικογενειακό εισόδημα, η υγεία και η διατροφή της γυναίκας και οι γενικές συνθήκες της ζωής της ήταν αυτά που είχαν εξαιρετικά σημαντική επίδραση στην κατάσταση της υγείας του μωρού !



Αυτό έγινε σαφές όταν εξέτασαν την υγεία  παιδιών που γεννήθηκαν από την ίδια μητέρα, σε νεότερη ηλικία αλλά και όταν η ίδια γυναίκα ήταν ηλικίας 35 ετών και άνω.
Είναι λοιπόν καλά τα νέα – σύμφωνα με τους ερευνητές - για τις γυναίκες που καθυστερούν την απόφαση απόκτησης παιδιών.

 

Μια ματιά σε γνωστά ονόματα της show biz που απόκτησαν παιδάκια σε μεγαλύτερη ηλικία, το επιβεβαιώνει: 

Η Diane Keaton στα 55 απόκτησε γιό  - η Brigitte Nielsen στα 54 απόκτησε κόρη   - η Kristin Davis (sex & the city)  στα 50 απόκτησε γιό  - η Sandra Bullock  στα 50 απόκτησε κόρη  -  η Janet Jackson  στα 50 απόκτησε γιό  - η Susan Sarandon στα 45 απόκτησε γιό   - η Iman  (model)  στα 45 απόκτησε κόρη.




 "Η ηλικία δεν είναι η πραγματική αιτία της αύξησης των κινδύνων γέννησης"!!

Ο τρόπος ζωής της γυναίκας είναι γενικότερα αυτός που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο ανεξάρτητα από την ηλικία !!