Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Εξίσου επικίνδυνα με τα συμβατικά αλλά χρήσιμα στο μεταβατικό στάδιο !


Έρευνες:   Α) ΗΠΑ    «University of Rochester’s Medical Center»
                Β) ΚΑΝΑΔΑΣ  «Universite Laval Quebec»
Πηγή:   Oncotarget, 2016;doi:10.18632/oncotarget.12857(gum damage study); Journal of Cellular Physiology, 2016;doi:101002/jcp.25677(mouth cells study)

Στις 2 έγκυρες πρόσφατες Πανεπιστημιακές έρευνες επισημαίνεται ότι αν και είναι γνωστό πως οι χημικές ουσίες στα συμβατικά τσιγάρα δημιουργούν φθορά στην υγεία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τελικώς δεν είναι αρκετά ασφαλής επιλογή.                                                                                           Θα μπορούσε μόνον, για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, να είναι ένα μέσον υποβοήθησης στο μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στο κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων και στο κόψιμο του καπνίσματος.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο μέγεθος φθοράς στα δόντια και τα ούλα με τα συμβατικά τσιγάρα και ο ατμός τους μπορεί να σκοτώσει, σε διάστημα 3 ημερών, έως και το 53% των κυττάρων του επιθηλίου στο στόμα, την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις.                                                                                                                                   Σύμφωνα με τις έρευνες «Μετά από μία ημέρα καπνίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου, το 18% των κυττάρων του στόματος πέθαναν ή ήταν ετοιμοθάνατα και αυτό αυξήθηκε στο 40% μετά από έκθεση 2 ημερών».
Στην περιοχή προκαλείται μια ακολουθία φλεγμονωδών αντιδράσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες του στόματος και η βλάβη είναι μεγαλύτερη με τα αρωματισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Παρά το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν ενώσεις πίσσας η οποία βρίσκεται στα συμβατικά τσιγάρα, οι ατμοί εξακολουθούν να περιέχουν συστατικά που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα.   Επιπλέον, περιέχουν νικοτίνη, η οποία προκαλεί ουλίτιδα.                                                                                         
Αν και δεν γίνεται απολύτως σαφές ποιες θα μπορούσαν να είναι οι μακροπρόθεσμες βλάβες από το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι Ερευνητές αναφέρουν ότι 
«Ανησυχούν πολύ με τα αποτελέσματα των ερευνών τους  - Η βλάβη στο αμυντικό φράγμα του στόματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μολύνσεων, φλεγμονής και ουλίτιδας και μακροπρόθεσμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολύ σοβαρής ασθένειας…»!!


Επιλογή, Επεξεργασία και Μετάφραση κειμένων                                                                                   

Κατερίνα Μηστριώτη  Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών