Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Τροφές που μπλοκάρουν την απώλεια κιλών

Είστε σίγουροι πως καταναλώνετε τις σωστές τροφές αν θέλετε να χάσετε βάρος; Αν προσπαθείτε τόσο πολύ να χάσετε κιλά και δεν το καταφέρνετε, μάλλον πρέπει να αλλάξετε τη στρατηγική σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το βάρος σχετίζεται περισσότερο με την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε, παρά με την ποσότητα. Αν λοιπόν προσπαθείτε τόσο πολύ να χάσετε κιλά και δεν το καταφέρνετε, μάλλον πρέπει να αλλάξετε τη στρατηγική σας. Νομίζουμε ότι επειδή καταναλώνουμε κάποιες τροφές σε μικρές ποσότητες, δε θα πάρουμε κιλά και μάλιστα θα χάσουμε το περιττό βάρος, αλλά αυτή η λογική είναι τελείως λάθος.  Αν καταναλώνετε κάποιο από τα παρακάτω επτά τρόφιμα ή κατηγορίες τροφίμων, θα το έχετε διαπιστώσει και μόνοι σας.

Πατατάκια: Σύμφωνα με έρευνες, το φαγητό που συνδέεται περισσότερο με την αύξηση του σωματικού βάρους, είναι τα πατατάκια. Οι πατάτες γενικά προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους αλλά τα πατατάκια είναι ακόμη χειρότερα και οι τηγανιτές πατάτες το ίδιο. Το ιδανικό αν αποφασίσετε να φάτε πατατάκια ή τηγανιτές πατάτες, είναι να τα φτιάξετε μόνοι σας. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ανοίγετε μια σακούλα με αλατισμένα πατατάκια, των οποίων δεν γνωρίζετε τα συστατικά και τον τρόπο παρασκευής.

Ανθρακούχα αναψυκτικά διαίτης: Τα ανθρακούχα αναψυκτικά διαίτης δεν έχουν θερμίδες, αλλά από την άλλη είναι η πρώτη επιλογή των περισσότερων παχύσαρκων ανθρώπων. Ερευνητές έχουν αποδείξει ότι αυτά τα αναψυκτικά μας παχαίνουν και ότι όσα περισσότερα ανθρακούχα αναψυκτικά διαίτης καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο παχαίνουμε.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Συνταγές και ροφήματα με κρόκο

Ο Κρόκος στην κουζίνα μας: Ο Κρόκος ο ήμερος ή Crocus sativus L. Αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια προσφιλή, πολύτιμα μπαχαρικά. Είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο καθώς και το πιο γνωστό φυτό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα αποξηραμένα στίγματα του λουλουδιού αποτελούν το γνωστό σε όλους μας σαφράν ή ζαφορά ή σαφράνι,

Μέσα από χρόνιες έρευνες έχουν διαπιστωθεί οι διάφορες αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές καθώς και αντικαρκινικές δράσεις του κρόκου. Παράλληλα όμως χρησιμεύει στη ζαχαροπλαστική, στην τυροκομία, στην ποτοποιία ακόμα και στη ζωγραφική. Η γνωστή ιστορία του κρόκου, ξεκινάει από την Ανατολή. Αναφορές χρήσης του φυτού αυτού βρίσκονται στην Μικρά Ασία καθώς και στην Αρχαία Αίγυπτο όπου χρησιμοποιούνταν ως αρωματικό από την βασίλισσα Κλεοπάτρα και από άλλους Φαραώ ως αρωματική και σαγηνευτική ουσία. Διαδεδομένη ήταν η χρήση του και σε ναούς και ιερά μέρη ως αρωματική ουσία.

Η χρήση του κρόκου απαντάται στην Μινωϊκή αλλά και στην Κλασική Ελλάδα όπου χρησιμοποιούνταν ως αρωματικό καθώς και ως χρωστική ουσία. Τοιχογραφίες που παρουσιάζουν λουλούδια κρόκου μπορεί κανείς να βρει στις ανασκαφές των Μινωϊκών Ανακτόρων. Στους αρχαίους Έλληνες ήταν γνωστές και οι φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου καθώς το χρησιμοποιούσαν για να καταπολεμήσουν την αϋπνία και τα δυσάρεστα αποτελέσματα του μεθυσιού από το κρασί. Επίσης χρησιμοποιούνταν ως άρωμα στα λουτρά αλλά και ως αφροδισιακό.