Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Είσαι πολύ γλυκιά όπως είσαι!! ΜΗ προσθέτεις ζάχαρη και κυρίως Τεχνητές Γλυκαντικές ουσίες!!!



Η παράξενη σχέση ανάμεσα στον Διαβήτη και τις Τεχνητές Γλυκαντικές ουσίες !!
Ερευνητές:  
Ø  Robert Courgi, M.D., endocrinologist, Southside Hospital, Bay Shore, N.Y.;  
Ø  Dana Angelo White, MS RD, registered dietitian and clinical assistant professor of athletic training and sports medicine, Quinnipiac University, Hamden, Conn;  
Ø  Robert Rankin, Ρresident, Calorie Control Council
Πηγές:  βλ. τέλος κειμένου

Επιλογή,  Επεξεργασία και Μετάφραση ερευνών:  Κατερίνα Μηστριώτη  -  Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών

Καθημερινά βλέπουμε ανθρώπους να προσθέτουν στο ρόφημά τους κάποια τεχνητή γλυκαντική ουσία  στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τα επί πλέον κιλά ή και να προλάβουν τον Διαβήτη. 
Δυστυχώς τα προϊόντα αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν ακριβώς αυτόν τον κίνδυνο σε μόλις δύο εβδομάδες από τη χρήση  ειδικά στα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη και βλέπουν τα τεχνητά γλυκαντικά σαν μια υγιεινή  εναλλακτική λύση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη φαίνεται να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός  χειρίζεται την ζάχαρη ή την γλυκόζη στο αίμα.

Στις έρευνες εμφανίζεται να αυξάνονται τα επίπεδα  της γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός  πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να την διασπάσει.

Αυτό ακριβώς είναι η αρχή ενός φαύλου κύκλου που μπορεί να οδηγήσει σε Διαβήτη τύπου 2.


Σε ερευνητική δοκιμασία διαρκείας δύο εβδομάδων, στα άτομα που έλαβαν τεχνητά γλυκαντικά, ισοδύναμα με ημερήσια κατανάλωση 1,5 λίτρου αναψυκτικού διαίτης,  παρατηρήθηκε:
-        α)  Αλλαγή στην απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό
-        β)  Αλλαγή στα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα
Τα αποτελέσματα των ερευνών συμφωνούν απόλυτα  με αυτά  προηγουμένων κατά τις οποίες :

« Τα Τεχνητά Γλυκαντικά μεταλλάσουν  τα βακτήρια στο εντερικό σύστημα, γεγονός που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να διασπά την γλυκόζη » 

Εάν ένα προϊόν επισημαίνεται στην ετικέτα ως:  «Light», «Με λιγότερες θερμίδες»,  «Με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες»  ή  «Χωρίς ζάχαρη»,  τότε υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα να περιέχει τεχνητά γλυκαντικά στα συστατικά του.  


Σκεφθείτε το… τα τεχνητά γλυκαντικά βρίσκονται μέσα σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα…
Οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν  τις γλυκαντικές αυτές  ουσίες  (φυτικές όπως σορβιτόλη,  μανιτόλη και μετέπειτα  τεχνητές όπως η σακχαρίνη, η ασπαρτάμη κ.α.) αντικαθιστώντας την ζάχαρη,  για  την παραγωγή κέικ, μπισκότων και άλλων αρτοσκευασμάτων, αναψυκτικών, παγωτών κλπ. τα οποία είναι κατάλληλα και για διαβητικούς.

 Υπάρχουν πιθανές εξαιρέσεις, όπως η Στέβια η οποία  κάποιες φορές  προστίθεται στα τρόφιμα/αναψυκτικά μη επεξεργασμένη χημικά. 

Οι Κίνδυνοι από την κατανάλωση τεχνιτών γλυκαντικών είναι πολλοί … 

Ξεκινώντας από προβλήματα στον Θυρεοειδή, Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου, Σοβαρές αιματολογικές και γυναικολογικές ασθένειες  έως πρόωρο τοκετό, νευρολογικά προβλήματα κ.α


Τα τρόφιμα που είναι υπερβολικά επεξεργασμένα και έχουν μακροσκελείς καταλόγους συστατικών -  που συνήθως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε  -  τείνουν να οδηγούν σε περισσότερα προβλήματα υγείας, εάν καταναλώνονται σε τακτική βάση.

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι προαιρετικά, επομένως εύκολα τα αποφεύγουμε εάν το επιλέξουμε!!

Τεχνητά Γλυνακντικά (υποκατάστατα ζάχαρης) – Ποια είναι; Που χρησιμοποιούνται;

  1. Ακετοσουλφάμη  Κ (E950):     Χρησιμοποιείται κυρίως ως επιτραπέζιο γλυκαντικό, σε φαγητά, ποτά αλλά και σε προϊόντα στοματικής υγιεινής.
  2. Ασπαρτάμη (E951) :     Χρησιμοποιείται κυρίως σε αναψυκτικά, δημητριακά πρωινού, ζελέ, τσίχλες και επιδόρπια.
  3. Kυκλαμικό οξύ και άλατα του με Νάτριο και Ασβέστιο (Ε 952) :     Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με σακχαρίνη κυρίως σε αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, τσίχλες, μαρμελάδες, παγωτά και προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
  4. Σακχαρίνη  (E954) :     Χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιο γλυκαντικό,  σε ποτά, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, καραμέλες, παγωτά και επιδόρπια.      
  5. Σουκραλόζη  (Ε 955):   Χρησιμοποιείται σε προϊόντα φούρνου, επιδόρπια, γλυκίσματα, παγωτά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  6. Θαυματίνη  (Ε 957):    Χρησιμοποιείται σε διαιτητικά παρασκευάσματα, τσίχλες, επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς                                                                                                                                        
  7. Νεοτάμη  (Ε961):      Χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά, ζελέ, χυμούς,  σε προϊόντα φούρνου, καθώς και σε τσίχλες.
Πηγές:

Ø  The U.S. National Library of Medicine - artificial sweeteners
Ø  Research by the Wisconsin Medical College and Marquette University
Ø  Khan academy.org – research - artificial sweeteners increase diabetes risk
Ø  Annual Experimental Biology conference  San Diego - Research from the US for Diabetes 
Ø  Proceedings of the European Association for the Study of Diabetes, Lisbon, Portugal, September 13, 2017