Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ο Ψευδάργυρος (Zinc) σκοτώνει τα βακτήρια της πνευμονίας και της μηνιγγίτιδας

Ο Ψευδάργυρος είναι ένας από τους καλύτερους αντι-βακτηριακούς παράγοντες που υπάρχουν και πολύ πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, ακόμη και ενάντια σε ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν Πνευμονία και Μηνιγγίτιδα.
Το βασικής σημασίας αυτό Μέταλλο, ενεργεί ώστε τα βακτήρια να λιμοκτονούν «αναστέλλοντας την ικανότητά τους να σαρώνουν τον οργανισμό για να συλλέξουν το Μαγγάνιο από το σώμα και να το αποδυναμώσουν».
Με τον τρόπο αυτό το ανοσοποιητικό σύστημα παραμένει  σε καλή κατάσταση και ικανό να μπορεί να αντιδράσει εύκολα όταν χρειαστεί.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία,  παρατήρησαν  τον τρόπο με τον οποίο ο Ψευδάργυρος αλληλεπιδρά με ένα από τα πιο θανατηφόρα βακτήρια τον Streptococcus pneumonia, ο οποίος  σκοτώνει περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα ετησίως, προκαλώντας Πνευμονία, Μηνιγγίτιδα και άλλες σοβαρές λοιμώδεις νόσους.
Τα βακτήρια χρειάζονται  Μαγγάνιο ( το Μαγγάνιο είναι ένα σημαντικό  Μέταλλο που βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό)  για να τραφούν,  ώστε να αναπτυχθούν και να μπορούν να επιτίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό. 
Ο Ψευδάργυρος παρεμβαίνει στην εν λόγω διαδικασία, εμποδίζοντας τα βακτήρια να φθάσουν στο Μαγγάνιο.
Πηγή:  Nature Chemical Biology,doi:10.1038/nchembio.1382
Μετάφραση στα Ελληνικά: Κατερίνα Μηστριώτη