Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Προβιοτικά και Οστική απώλεια στους ηλικιωμένους


Επιλογή,  Επεξεργασία και Μετάφραση ερευνών:      Κατερίνα Μηστριώτη  -  Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών

Έρευνες - Ερευνητές - Δημοσιεύσεις      βλ τέλος άρθρου 

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες:  «Τα Προβιοτικά συμπληρώματα μειώνουν κατά το ήμισυ τον ρυθμό απώλειας της οστικής μάζας -  η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και κατάγματα -  καταστάσεις που προκαλούν σοβαρή ανησυχία,  ιδιαιτέρως  στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση».


Τα Προβιοτικά αποικούν το εντερικό σύστημα με «φιλικά» βακτήρια ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο ρυθμίζει την υγεία μας.
Οι περισσότερες γυναίκες, άνω των 80 ετών, πάσχουν από οστεοπόρωση ή έχουν εύθραυστα οστά, πράγμα που σημαίνει ότι η παραμικρή πτώση μπορεί να τους προκαλέσει κάταγμα.
Τα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν την οστεοπόρωση έως ένα σημείο, αλλά συχνά συνταγογραφούνται μόνον μετά την ανίχνευση της οστικής απώλειας.
Ωστόσο, οι γυναίκες που λαμβάνουν Προβιοτικά  για τουλάχιστον ένα έτος, παρουσιάζουν το ήμισυ της οστικής απώλειας σε σχέση με γυναίκες ιδίας ηλικίας οι οποίες δεν το λαμβάνουν.
Στις έρευνες χορηγήθηκαν Προβιοτικά (Lactobacillus reuteri 6475) * σε 90 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 76 χρόνια –οι μισές από τις οποίες έλαβαν σε σκόνη ενεργό μορφή Προβιοτικών και οι υπόλοιπες ένα εικονικό φάρμακο ή σκόνη πλασέμπο.   
Μετά από ένα έτος, με αξονική τομογραφία μετρήθηκε η υγεία των οστών των κάτω άκρων όλων των γυναικών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες  που έλαβαν Προβιοτικά παρουσίασαν το ήμισυ της οστικής απώλειας σε σχέση με αυτές που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.
Καμία από τις γυναίκες που έλαβαν Προβιοτικά δεν παρουσίασε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια ή αντίδραση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που ερευνώνται τα αποτελέσματα των Προβιοτικών στην ανθρώπινη υγεία των οστών και τα αποτελέσματα είναι περισσότερο από ενθαρρυντικά !!!!
*(Σημ.  O Lactobacillus Acidophilus είναι πιο αποτελεσματικός από τον Lactobacillus  reuteri σε περιπτώσεις κρυπτοσποριδίωσης C. Parvum

Έρευνα:      Gothenburg University στην Σουηδία    Ερευνητές: Dr. Anna Nilsson  Professor – Dr. Daniel Sundh  Researcher - Dr. Fredrik Bäckhed  Professor  -  Dr. Mattias Lorentzon   Professor/ chief physician    Έρευνα  Lactobacillus -Drs:   Alak JI  - Wolf BW - Mdurvwa EG - Pimentel - Smith - Kolavala S - Abdelrahman H - Suppiramaniam V.       


Δημοσιεύσεις:  a)  US National Library of Medicine -  National Institutes of Health  &   b) Journal of Internal Medicine, 2018; doi: 10.1111/joim.12805