Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Δίαιτα με σαλάτα πλιγούρι, λαχανικά κι αρωματικά


Το κουσκούς ή αλλιώς πλιγούρι όπως ονομάζεται στο Ανατολικό Αιγαίο είναι ένα χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και στεγνώνει στον ήλιο. Έπειτα, κοσκινίζεται και φυλάσσεται. Στη μαροκινή κουζίνα το κουσκούς είναι συνώνυμη λέξη με το φαγητό και στη Βόρειο Αφρική γενικά είναι το βασικό πιάτο στο παραδοσιακό οικογενειακό γεύμα της Παρασκευής.

Η προτίμησή του σε διάφορες κουζίνες δικαιολογείται από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες και περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές ιδιότητές του για την υγεία μας αναφέρουμε την ιδιότητά του να καθαρίζει το συκώτι και να κάνει το δέρμα μας λείο και λαμπερό.

Tο πλιγούρι σαν ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών, όπως Β1, Β2, Β6, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη (απαραίτητη για τον ομαλό μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων), βιταμίνη E (συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος), κάλιο, φώσφορο, σημαντικές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, αλλά και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Επίσης, το πλιγούρι καθαρίζει το συκώτι και ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία. Δεν προκαλεί δυσκοιλιότητα και κάνει το δέρμα μας λείο και λαμπερό. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, θεωρείται ότι έχει υψηλό δείκτη κορεσμού δηλαδή σας χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων (ρύζι, μακαρόνια κλπ), ενώ ταυτόχρονα σας δίνει την ίδια ενέργεια.

Και για όσους επιθυμούν να χάσουν γρήγορα τα περιττά κιλά, οι διαιτολόγοι προτείνουν δίαιτα με πλιγούρι.  Εντάξτε από σήμερα στο διατροφικό σας μενού το πλιγούρι και συνδυάστε το με τη σαλάτα σας, είναι ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα ή δείπνο.

Ετοιμάζετε το πλιγούρι και το τοποθετείτε στο ψυγείο, διατηρείτε 5-6 ημέρες. Μπορείτε να έχετε έτοιμο φαγητό δύναμης και υγείας σε 5 λεπτά.

*Φτιάξτε μια σάλτσα της αρεσκείας σας λευκή ή ντομάτας και συνοδέψτε το πλιγούρι σας, όπως θα κάνατε με ένα πιλάφι. Συνοδεύστε το με μια πράσινη σαλάτα κι έχετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε 8 λεπτά.

*Ψιλοκόψτε λαχανικά και ανακατέψτε τα με το πλιγούρι που έχετε ήδη στο ψυγείο σας. Χρόνος ετοιμασίας τόσος όσος απαιτείται να πλύνετε και να κόψετε τα λαχανικά.

*Βράστε όποιο υγρό σας αρέσει λευκό ή με ντομάτα αποσύρετε από την φωτιά και προσθέστε το πλιγούρι, με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος από καρύδα ή αμύγδαλο ή γιαούρτι. Χρόνος ετοιμασίας τόσος όσο να βράσει το υγρό της σούπας σας.

Όπως καταλαβαίνετε το να έχετε έτοιμο (φουσκωμένο) πλιγούρι στο ψυγείο, σας εξυπηρετεί στο να έχετε έτοιμο ένα πλήρες γεύμα ή ένα εξωτικό δείπνο σε 5 λεπτά, ειδικά όταν ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Σαλάτα με πλιγούρι λαχανικά και αρωματικά
Υλικά:
1 φλ. πλιγούρι
2 φλ. νερό
φύλλα από μαρούλι, ρόκα, σπανάκι
2 καρότα περασμένα στον τρίφτη
3-4 ραπανάκια κομμένα σε ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1-2 σκελίδες σκόρδα
Ψιλοκομμένο άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι και ότι φρέσκο αρωματικό στην γλάστρα μας έχουμε, αλλά όχι πάνω από 2-3 για να μην ανακατευτούν τ' αρώματα.
Ανθό αλατιού
Πιπέρι πράσινο χοντροκομμένο
καγιέν σε σκόνη (προσοχή είναι καυτό)
ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο καρύδας
Λεμόνι όσο θέλετε εσείς

Εκτέλεση της συνταγής: Βάζετε το πλιγούρι στο νερό από βραδύς μέχρι το πρωί να έχει φουσκώσει. Το βάζετε σε σουρωτό να στραγγίξουν τα νερά του και το μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ-σαλατιέρα

Καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά και τα ρίχνετε στην σαλατιέρα. Αλατίζετε και ανακατεύετε.

Χτυπάτε στο σείκερ το ελαιόλαδο το βούτυρο καρύδας, το λεμόνι και το καγιέν σε σκόνη και περιχύνετε την σαλάτα σας λίγο πριν την σερβίρετε. Αν είναι απαραίτητο ζεστάνετε το βούτυρο να λιώσει, πριν το χρησιμοποιήσετε.

Εναλλακτικά: Μπορείτε σε αυτήν την συνταγή να βάλετε ότι λαχανικό σας αρέσει, αλλά φυσικά όχι όλα μαζί. Να θυμάστε πως 2-3 λαχανικά είναι αρκετά, από τα πράσινα, γιατί από τα κόκκινα 1 λαχανικό μαζί με αρωματικά είναι υπερ πλούσια. 

Αντι για καγιέν σε σκόνη, χρησιμοποιήστε κάρυ ή κουρκουμά.

Ακόμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ψητά λαχανικά αντί για ωμά. Ψιλοκόψετε τα ανακατέψτε τα με ελαιόλαδο και 1-2 μυρωδικά και βάλετε τα να ψηθούν στον φούρνο. Μετά προσθέστε τα στην σαλάτα σας. Καταλαβαίνετε πως ταιριάζουν όσα λαχανικά ψήνονται αλλά δεν τρώγονται ευχάριστα ωμά. Όπως η ανιθόριζα, τα μανιτάρια, η μελιτζάνα κλπ 

Αν δεν βάλετε βούτυρο καρύδας χρησιμοποιήστε πετιμέζι ή μέλι.

Αντί για λεμόνι χρησιμοποιήστε βαλσάμικο ή πορτοκάλι.

Αντί για πλιγούρι οποιοδήποτε ζυμαρικό ακόμη και τραχανά, ελαφρά βρασμένο.

Απλώς να θυμάστε πως δεν τα χρησιμοποιούμε όλα μαζί. 

Αφήστε την φαντασία σας να δημιουργήσει και

Καλή σας Απόλαυση