Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Γαλλική μπουγιαμπέσα με Σέλερι και Λουΐζα

Μπουγιαμπέσα: H γαλλική εκδοχή της κακαβιάς. Σύμφωνα με ένα μύθο η Αφροδίτη, που όταν ήθελε ήταν σπουδαία μαγείρισσα, τάιζε σούπα τον άντρα της για να έχει την ησυχία της. Σύμφωνα με άλλο μύθο την επινόησε μια ηγουμένη ως γεύμα της Παρασκευής.

Η αλήθεια είναι πάντα απλή: Αρχικά, ξεκίνησε σα φαγητό των ψαράδων το 600π.κ.ε στην Μασσαλία. Καθώς ξεδιάλεγαν τα ψάρια που προορίζονταν για πούλημα, συνήθιζαν να κρατούν στην άκρη μερικά είδη ψαριού κατώτερης διαλογής που δεν μπορούσαν να πουληθούν γι' αυτούς και την οικογένειά τους. Τα έβραζαν σε θαλασσινό νερό με μάραθο και σκόρδο. Το διαφορετικό σε αυτή τη σούπα είναι ότι τα υλικά της δεν βράζουν όλα μαζί.

Πρόκειται για μια μυρωδάτη ζεστή ψαρόσουπα ιδανικό φαγητό για ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο μεσημέρι, που βελτιώθηκε με τον καιρό και σήμερα μπορεί να περιέχει μαλακόστρακα (δειτε τις εικόνες) ή να συνοδεύεται με κάποια σάλτσα (aioli: ελαφριά μαγιονέζα με σκόρδο)

Σέλερι: ένα φυσικό φάρμακο. Είναι πλούσιο σε ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρο, καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και μαγγανίου, καθώς και βιταμινών Α, C και Κ. Σας παρουσιάζουμε το σέλερι, ένα φυσικό φάρμακο!  Το σέλερι είναι γνωστό από παλιά, καθώς τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην κινεζική κουζίνα εδώ και χρόνια, για να δίνουν γεύση στα φαγητά. Επίσης το σέλερι προστίθεται συχνά σε κοκτέιλς, αλλά και σε σάντουιτς, σούπες και σαλάτες.

Εκτός όμως από τη γεύση και τη νοστιμιά που προσδίδει στα φαγητά, το σέλερι έχει και σημαντική διατροφική αξία, περιέχοντας ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες, όπως αμινοξέα, βόριο, ασβέστιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, που έχουν τεράστια οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το σέλερι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο, το μαϊντανό και το μάραθο. Το κοτσάνι του είναι λεπτό και τραγανό και χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες και σαλάτες. Επίσης αποτελεί ένα από τα βότανα που χρησιμοποιούν οι κινεζικές εναλλακτικές θεραπείες. Δοκιμάστε το και απογειώστε την τροφή σας την ευεξία σας και την υγεία σας.

Γαλλική μπουγιαμπέσα με Σέλερι και Λουΐζα

Υλικά για 4 άτομα:
1 κ διάφορα βραστόψαρα
½ κ γαρίδες ή καβούρια ή και τα δυο
1 μέτριο σέλερι χοντροκομενο
4 μικρές πατάτες κομμένες σε κύβους
2 καρότα κομμένα σε κύβους
3 κ. σ. σέλινο χοντροοκομμένο
2 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
1 φύλλο δάφνης
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα κλωστίτσες σαφράν (ή 1 κουταλιά κουρκουμά)
ανθό αλατιού
πράσινο πιπέρι
λίγο καγίεν σε σκόνη

Τρόπος μαγειρέματος: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα ψάρια να βράσουν για 10΄.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις γαρίδες ή τα καβούρια και βράζουμε για 10΄ ακόμα. Σουρώνουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια και τα θαλασσινά σε μια πιατέλα.

Στο ζωμό από τα ψάρια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Λιώνουμε με το μπίμερ τα λαχανικά και κάνουμε μια σούπα χυλωμένη. Στο τέλος προσθέτουμε σε μπουκιές τα καθαρισμένα ψάρια και θαλασσινά.

Σερβίρουμε την μπουγιαμπέσα ζεστή πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένη Λουΐζα.

Για πιο έντονη γεύση αντικαταστήστε το νερό με ζωμό ψαριού.

Η μπουγιαμπέσα συνήθως συνοδεύεται με aioli (ελαφριά μαγιονέζα με σκόρδο)

Καλή Απόλαυση