Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Το ελαιόλαδο βοηθά μια ταλαιπωρημένη καρδιά


Νέα σημαντική μελέτη αποφαίνεται ότι:
«Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας κάνοντας μια καρδιά με πρόβλημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά» 
Το ελαϊκό, ένα είδος λιπαρού οξέως στο ελαιόλαδο, βοηθά την καρδιά να συστέλλεται και να αντλεί  το αίμα και μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο της καρδιακής ανεπάρκειας, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Illinois (ΗΠΑ).
Αντίθετα, τα λίπη από τα γαλακτοκομικά, το κρέας και το φοινικέλαιο – με άλλα λόγια ή «Σύγχρονη Δυτική Διατροφή» επιδεινώνουν τις καρδιακές νόσους και την καρδιακή ανεπάρκεια.
Το ελαϊκό οξύ έχει «σημαντική θετική επίδραση» στην υγεία της καρδιάς, ακόμη και όταν η καρδιά αρχίζει να εμφανίζει ανεπάρκεια.
Όταν στο εργαστήριο σε ποντίκια με προβληματικές καρδιές, δόθηκε ελαιόλαδο, βελτιώθηκε αμέσως η καρδιακή συστολή και άντληση του αίματος, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Douglas Landowski.
Επισημαίνεται ότι η καρδιακή ανεπάρκεια, δεν είναι η καρδιακή προσβολή!
Είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν η καρδιά διογκώνεται λόγω της υψηλής πίεσης του αίματος.
Επειδή πρέπει να εργασθεί σκληρότερα για να αντλεί το αίμα, τα τοιχώματα της καρδιάς παχαίνουν με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα του αντλούμενου αίματος.  Όταν ένα άτομο παρουσιάζει καρδιακή ανεπάρκεια, δεν μπορεί να επεξεργαστεί ή να αποθηκεύσει αποτελεσματικά τα λιπαρά, παρ΄όλον ότι αυτά του χρειάζονται για ενέργεια. 

Πηγή:  Circulation; doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.112.011687                                                                                                 

Μετάφραση στα Ελληνικά: Κατερίνα Μηστριώτη

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Τα πλαστικά μπουκάλια εκλύουν χημικές ουσίες στο εμφιαλωμένο νερό

Εκείνοι που πίνουν μεταλλικό νερό από πλαστικά μπουκάλια που έχουν μείνει έξω στον ήλιο, ίσως πίνουν περισσότερα από όσα θέλουν!
Επικίνδυνες χημικές ουσίες από το πλαστικό μπορούν να περάσουν μέσα στο νερό, ειδικά εάν το μπουκάλι είναι ζεστό.
Οι  πλαστικές φιάλες κατασκευάζονται από ένα υλικό το οποίο, όταν η φιάλη θερμανθεί, απελευθερώνει Αντιμόνιο και Δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), δύο τοξικές χημικές ουσίες.
Ο «Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)»  στην Αμερική, επισημαίνει ότι:
 «Αφήνοντας τα εμφιαλωμένα νερά σε ένα ζεστό γκαράζ ή στο αυτοκίνητο όλη την ημέρα το καλοκαίρι, θα μπορούσε να στείλει τα επίπεδα του Αντιμονίου – αναγνωρισμένου καρκινογόνου – και του ΒΡΑ, σε υψηλά επίπεδα, και αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την υγεία, ειδικά των παιδιών» .
Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι τα τοξικά αυτά επίπεδα αυξάνονται όσο περισσότερο διάστημα οι φιάλες εκτίθενται σε θερμότητα, επισημαίνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα των ΗΠΑ.
Πηγή:  Environmental Pollution Magazine 192:113

Μετάφραση στα Ελληνικά: Κατερίνα Μηστριώτη