Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Κάνοντας Δίαιτα…. παχαίνετε !!!!

Οι γυναίκες πολύ περισσότερο από τους άνδρες είναι εκείνες που ακολουθούν διάφορες δίαιτες, γράφονται στα γυμναστήρια με βασικό σκοπό το αδυνάτισμα, ψάχνουν για την «μαγική λύση» για λεπτή σιλουέτα και βεβαίως είναι και οι κύριοι αγοραστές των προϊόντων με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά.

Είναι επίσης γεγονός ότι τέσσερις φορές περισσότερο οι γυναίκες – σε σχέση με τους άνδρες – διαγιγνώσκονται με υπολειτουργία του θυρεοειδούς, που μπορεί να επηρεάσει το βάρος τους.

Το ιδανικό βάρος και ο Δείκτης Μάζας Σώματος «ΔΜΣ»
Γνωρίζετε ποιο είναι το ιδανικό σας βάρος;
Η πιο κοινώς αποδεκτή μέτρηση του κατά πόσον κάποιος είναι υπέρβαρος ή όχι, είναι ο  Δείκτης Μάζας Σώματος «ΔΜΣ».
Ο «ΔΜΣ» είναι η αναλογία του ύψους σας με το βάρος σας και υπολογίζεται ως εξής:
Διαιρείτε το βάρος σας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σας σε μέτρα.
Για παράδειγμα, εάν το βάρος σας είναι 63,5 κιλά και το ύψος σας είναι 1,68μ
1,68 Χ 1,68 = 2,822
63,5 διαιρούμενο με το 2,822 = 22,5  Έχετε «ΔΜΣ»:  22,5
Τι σημαίνει ο «ΔΜΣ»
Κάτω του 20       :   κάτω του κανονικού
20 – 25                 :   κανονικό
25 – 30                 :   υπέρβαρος
30 – 40                 :  παχύσαρκος
Πάνω από 40      :  επικίνδυνα παχύσαρκος
Μειονεκτεί όμως ως μέτρο ο «ΔΜΣ» στο ότι δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ του λίπους και των μυών. Οι μύες είναι βαρύτεροι από το λίπος, έτσι ένα μυώδες, εξαιρετικά γυμνασμένο άτομο μπορεί να αποδώσει έναν «ΔΜΣ» τόσο  υψηλό όσο και ένα μη γυμνασμένο και παχύ άτομο.

Καλύτερη μέθοδος είναι η μέτρηση του «Ποσοστού Σωματικού Λίπους» (ΠΣΛ)
Η καλύτερη μέθοδος  για να γνωρίσετε εάν θα πρέπει να χάσετε λίπος είναι η μέτρηση του «Ποσοστού Σωματικού Λίπους» (ΠΣΛ).
Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για την μέτρηση αυτή είναι να χρησιμοποιήσετε μια σοβαρή και απόλυτα αξιόπιστη ηλεκτρονική συσκευή – που οπωσδήποτε έχει ο Διατροφολόγος σας – για τη Σωστή και Επιστημονική Μέτρησή σας και ονομάζεται Λιπομετρητής.

Υγιή Ποσοστά Σωματικού Λίπους «ΠΣΛ»
Ηλικία                     Ποσοστό Σωματικού Λίπους
18 – 39                               21 – 32 %
40 – 59                               23 – 33%
60 – 79                               24 – 35%

Ποιες είναι οι αιτίες αύξησης τους βάρους;
Υπάρχουν διάφορες αιτίες για την αύξηση του βάρους και δεν μπορεί να είναι μόνον ένας παράγοντας αλλά ένας συνδυασμός από μία σειρά από διαφορετικούς λόγους.

«Κάνοντας Δίαιτα παχαίνετε»
Ναι,  εάν θέλετε να αυξήσετε το βάρος σας μπορείτε να κάνετε Δίαιτα !!!!  επειδή…
«Κάνοντας Δίαιτα παχαίνετε»
Και αυτό γιατί μειώνοντας το φαγητό σας για να χάσετε βάρος, το σώμα σας τίθεται σε «Συναγερμό Πείνας».
Του δημιουργείται η εντύπωση ότι το φαγητό είναι λιγοστό και ως εκ τούτου, επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας ώστε να μπορέσει να κάνει όσο γίνεται καλύτερη χρήση της μικρής ποσότητας τροφής που του δίνετε.
Όταν λέτε ότι θέλετε να χάσετε βάρος, αυτό που πραγματικά εννοείτε είναι ότι θέλετε να χάσετε λίπος.
Εάν χάσετε βάρος γρήγορα, σχεδόν το 25% αυτής της απώλειας μπορεί να αποτελείται από νερό, μύες και άλλους άπαχους ιστούς.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή το ανθρώπινο σώμα στην πραγματικότητα είναι προγραμματισμένο να έχει λίπος.
Έτσι σε καταστάσεις που το σώμα σας θεωρεί ότι «πεινάει», θα καταναλώσει μύες και θα αποβάλλει υγρά προκειμένου να διατηρήσει τα αποθέματα λίπους του.
«Πρωτοποριακές» δίαιτες υποστηρίζουν ότι μπορείτε να χάσετε μέχρι και 10 κιλά σε μία εβδομάδα, αλλά να θυμάστε αυτό:
«Είναι πρακτικώς αδύνατο να χάσετε περισσότερο από 900 γραμμάρια λίπους την εβδομάδα».
Επιπλέον, εάν χάσετε βάρος γρήγορα με περιορισμό πρόσληψης τροφής και στην συνέχεια επιστρέψετε στις διατροφικές σας συνήθειες – αυτό που συνήθως γίνεται – ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το φαγητό που τρώτε θα επικάθεται στο σώμα σας σαν λίπος.
Γιατί;
Επειδή το σώμα σας θέλει να δημιουργήσει επιπλέον αποθέματα λίπους για την περίπτωση που «πεινάσει» και πάλι.
Υπάρχει επίσης το θέμα του μεταβολισμού.
Όταν μειώνετε την τροφή σας, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται για να εξοικονομεί ενέργεια και να μπορεί να λειτουργήσει με τις μικρές ποσότητες που τρώτε.
Τι θα συμβεί όταν θα επιστρέψετε στην κανονική σας διατροφή;
Απλά, ότι θα τρώτε θα το διαχειρίζεται με πολύ βραδύτερο ρυθμό και έτσι περισσότερο λίπος θα αποθηκεύεται.

Εκείνος που τρώει πολύ και δεν ασκείται… παχαίνει
Αυτό είναι προφανές, γιατί αν τρώτε περισσότερο από ότι καίτε, τότε θα παχύνετε. Ο σκοπός είναι ο αριθμός των θερμίδων που λαμβάνετε να είναι μικρότερος από τις θερμίδες που χρησιμοποιείτε για τις σωματικές σας δραστηριότητες και την άσκηση, οπότε θα χάσετε βάρος.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι το είδος των θερμίδων είναι επίσης σημαντικός παράγοντας σε αυτή την υπόθεση.  Με άλλα λόγια θα πρέπει να εξετάσετε το είδος των θερμίδων που τρώτε – εάν δηλαδή είναι σε μορφή λίπους, υδατανθράκων ή πρωτεϊνών.

Ποιο είδος  τροφής;
Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι παχύσαρκα και αδύνατα άτομα μπορεί να τρώνε περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων, αλλά φαίνεται ότι το είδος του φαγητού που τρώνε είναι διαφορετικό.
«Πάρα πολύ λίπος στην διατροφή σας, σας παχαίνει».
Αυτό μπορεί να είναι σωστό κατ΄αρχήν (μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους στην διατροφή δεν είναι υγιές), αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ορισμένα λιπαρά  είναι ζωτικής σημασίας, εξ΄ου  και το όνομά τους: «Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα».
Το αποτέλεσμα αυτής της θεωρίας είναι ότι οι γυναίκες ακολουθούν επικίνδυνες δίαιτες με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά.
Επιπλέον, οι τροφές χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι, τα οποία απαιτούνται ώστε τα τρόφιμα αυτά να γίνουν εύγευστα.

Αυτό σας παχαίνει!!!

Στην πραγματικότητα, είναι η ζάχαρη και οι τροφές «ταχείας αποδέσμευσης» που θα ενθαρρύνουν την αύξηση βάρους και ο λόγος είναι ο εξής:
Η ταχύτητα με την οποία ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο του αίματος (με άλλα λόγια, εάν είναι «ταχείας αποδέσμευσης» ή «βραδείας αποδέσμευσης» καθορίζει εάν θα σας προσθέσει βάρος ή όχι.
Εάν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας αυξηθούν πολύ γρήγορα, ο οργανισμός σας θα πρέπει να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη για να το ελέγξει.
Κάθε φορά που τρώτε, ο οργανισμός σας έχει μία επιλογή: μπορεί είτε να κάψει το φαγητό και να το χρησιμοποιήσει ως ενέργεια ή να το αποθηκεύσει ως λίπος.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα «Υψηλά Επίπεδα Ινσουλίνης» όχι μόνον μετατρέπουν το φαγητό σας σε λίπος, αλλά επίσης αποτρέπουν τον οργανισμό από το να διασπάσει το αποθηκευμένο λίπος του σώματος. Αυτά τα «ταχείας αποδέσμευσης» τρόφιμα, περιλαμβάνουν οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και ραφιναρισμένο αλεύρι, όπως κέικ, μπισκότα, γλυκά και άλλες «λιχουδιές’.
Εάν «λαχταράτε» να φάτε γλυκά ή αμυλούχα τρόφιμα, αισθάνεστε κουρασμένοι κατά την διάρκεια του απογεύματος, έχετε ζάλη ή ναυτία εάν χάσετε ένα γεύμα ή ξυπνάτε με αίσθημα κόπωσης μετά από ύπνο μιας ολόκληρης νύχτας, τότε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας πιθανότατα παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.  

Όταν ο Θυρεοειδής υπολειτουργεί
Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς, ο «υποθυρεοειδισμός»,  μπορεί να είναι η αιτία της σταδιακής αύξησης του βάρους και θα πρέπει να ελεγχθεί από τον γιατρό σας.
Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού γίνεται συνήθως σχεδόν αποκλειστικά από τις μετρήσεις της θυρεοειδούς ορμόνης «ΤSH» και τα επίπεδα της Θυροξίνης «Τ4», στις εξετάσεις αίματος.
Ωστόσο, η μέθοδος αυτή πιστεύεται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική στην διάγνωση περιπτώσεων ηπιότερου υποθυρεοειδισμού, που ακριβέστερα ονομάζεται «Δυσλειτουργία του Θυρεοειδούς».
Οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος δίνουν πληροφορίες μόνον για την ορμονική κατάσταση του ασθενούς σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Η μέτρηση της αύξησης των επιπέδων των ορμονών στα ούρα είναι μία περισσότερο εστιασμένη εξέταση και ως εκ τούτου, ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανίχνευση της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς που μπορεί διαφορετικά να περάσει απαρατήρητος μέσα από τις τυποποιημένες εξετάσεις αίματος.
Είναι σημαντικό να γίνεται αυτή η εξέταση μαζί με άλλους δείκτες της λειτουργίας του θυρεοειδούς, όπως η θερμοκρασία του σώματος, τα συμπτώματα που ενδεχομένως εμφανίζονται και οι κλασσικές  εξετάσεις αίματος για τον θυρεοειδή Τ3 & Τ4.
Η συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο σας κρίνεται απαραίτητη!

Διατροφικές ελλείψεις
Η τροφή, όπως είπαμε, μετατρέπεται σε λίπος ή ενέργεια.
Μπορείτε είτε να αποθηκεύσετε ότι τρώτε, που σημαίνει ότι κατά πάσαν πιθανότητα θα πάρετε βάρος, είτε να το χρησιμοποιήσετε για ενέργεια.
Εάν το φαγητό θα καεί ή θα αποθηκευτεί, καθορίζεται από μία σειρά χημικών αντιδράσεων που γίνονται μέσα στον οργανισμό.
Οι αντιδράσεις αυτές ενεργοποιούνται από Ένζυμα, τα οποία όμως εξαρτώνται από τις Βιταμίνες και τα Μέταλλα.
Έτσι λοιπόν, εάν έχετε ανεπάρκεια, έστω και μικρή, σε ορισμένες Βιταμίνες και Μέταλλα, θα κερδίσετε βάρος.
Ευτυχώς υπάρχουν αξιόπιστοι έλεγχοι που μπορούν να ελέγξουν αυτές τις ελλείψεις.
Ο διατροφολόγος σας μπορεί να σας κατατοπίσει.

Φάρμακα
Η αύξηση του βάρους συνδέεται συχνά με ορισμένα φάρμακα.
Εάν πρέπει να παίρνετε κάποια φάρμακα, είναι καλό να συζητήσετε με τον γιατρό σας το πρόβλημα με το βάρος σας και να ρωτήσετε εάν υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα που θα μπορούσατε να πάρετε.
Ποτέ μην σταματήσετε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς την συμβουλή και την επίβλεψη του γιατρού σας.

Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες
Θα μπορούσε μια τροφική αλλεργία – δυσανεξία να σας εμποδίζει να χάσετε βάρος;
Μία καλή ιδέα θα ήταν να σκεφθείτε εάν επιθυμείτε μια συγκεκριμένη τροφή την οποία και τρώτε συχνά. 
Μόλις δημιουργηθεί στον οργανισμό σας μια τροφική δυσανεξία, το συγκεκριμένο φαγητό γίνεται «ήπια εθιστικό», και έχετε μεγάλη επιθυμία να το φάτε.
Εάν έχετε δυσανεξία σε μια συγκεκριμένη τροφή, το σώμα σας μπορεί να αντιδράσει αποθηκεύοντάς το αντί να το χρησιμοποιήσει για ενέργεια.

Εάν τρώτε πολλές τροφές στις οποίες είστε αλλεργικοί, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αύξηση του σωματικού σας βάρους.

Υπάρχουν δύο τύποι αντιδράσεων:

·         Τύπος 1   (κλασσική αλλεργία)
Σε αυτό το είδος αλλεργίας, θα αντιδράσετε αμέσως μετά την κατανάλωση τους αλλεργιογόνου (όπως οστρακοειδή, φράουλες κλπ)
·         Τύπος 2    (δυσανεξία)
Εδώ μπορεί να αντιδράσετε σε διάστημα από μία ώρα έως τρείς ημέρες μετά την κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής.
Συμπτώματα όπως αύξηση βάρους, φούσκωμα, κατακράτηση νερού, κόπωση, πόνος στις αρθρώσεις και πονοκέφαλοι, μπορεί όλα να οφείλονται σε αλλεργία Τύπου 2.
Υπάρχουν εξετάσεις αίματος που μπορείτε να κάνετε και οι οποίες αναλύουν τις αλλεργικές επιπτώσεις από 217 διαφορετικές τροφές.
Μόλις μάθετε ποιες τροφές σας δημιουργούν προβλήματα, θα πρέπει να τις αποφύγετε για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.
Σε αντίθεση με τα τρόφιμα που εμπλέκονται σε αλλεργίες Τύπου 1, δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τις τροφές στις οποίες έχετε δυσανεξία, επ΄αόριστον.
Αφήνοντας τον οργανισμό σας να ξεκουραστεί για λίγο από αυτές (2-3 μήνες) και στην συνέχεια εξασφαλίζοντας ότι δεν αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της διατροφής σας, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσετε το πρόβλημα.
Και σε αυτό το τμήμα συνεργαστείτε με τον Διατροφολόγο σας.

Υπερανάπτυξη μυκήτων
v  Μήπως πάσχετε από οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα;
v  Μεγάλη επιθυμία για ζάχαρη και γενικώς γλυκά
v  Μεγάλη επιθυμία για τροφές όπως το κρασί, ψωμί, τυρί
v  Έχετε ημικρανίες ή πονοκεφάλους
v  Έχετε χρόνια στοματική καντιδίαση
v  Αδυναμία να χάσετε βάρος
v  Αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι
v  Συχνά αισθάνεστε «κομμάρες»
v  Μεθάτε έστω και με μία μικρή ποσότητα αλκοόλ
v  Αισθάνεστε φουσκωμένοι και έχετε ιλίγγους

Εάν αυτά τα συμπτώματα σας φαίνονται οικεία, τότε μπορεί να έχετε υπερανάπτυξη μυκήτων , όπως π.χ. Candida Albicans.
Όλοι έχουμε τον μύκητα Candida Albicans στο εντερικό μας σύστημα, αλλά συνήθως ελέγχεται από άλλα βακτήρια . Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σε χαμηλά επίπεδα (π.χ. λόγω ασθένειας, ή κακής διατροφής), το ποσοστό των «υγιών» βακτηρίων μπορεί να τροποποιηθεί, ευνοώντας την υπερανάπτυξη της Candida.
Με χαμηλό ανοσοποιητικό, υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί ανοσολογική επίθεση του δικού μας οργανισμού απέναντι στα δικά μας όργανα.
Η προστασία μας είναι τα λευκά αιμοσφαίρια (λεμφοκύτταρα) που εμποδίζουν μία τέτοια καταστροφική επίθεση.

Η Candida Albicans – σε κλινικές & εργαστηριακές μελέτες – έχει δείξει ότι επηρεάζει δραματικά τα λεμφοκύτταρα εμποδίζοντας την δράση τους στις αυτοάνοσες νόσους, όπως είναι συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτις, η μυασθένεια, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος τους Crohn, Hashimoto (θυρεοειδίτις), ορισμένες αιμολυτικές αναιμίες και άλλες πιο σπάνιες καταστάσεις.
Η Candida μπορεί να εξαλείψει μέχρι και το 99% των λεμφοκυττάρων από τα υγρά των ιστών και του αίματος. Όταν γίνει σωστή θεραπεία για την Candida, το ποσοστό των λεμφοκυττάρων επανέρχεται στο φυσιολογικό και τα συμπτώματα σταδιακά εξαφανίζονται.

‘Ένας αριθμός διαφορετικών ασθενειών που έχουν ονομαστεί «τοπικές» νόσοι, μπορεί στην πραγματικότητα να προέρχονται από μία κοινή, γενικευμένη αιτία – την Πολυσυστηματική Χρόνια Καντιδίαση (Polysystemic Chronic CandidiasisPSCC).

Τι μπορεί να συμβάλλει στην υπερανάπτυξη Candida ;
Ορισμένα φάρμακα, το άγχος, οι πολλαπλές εγκυμοσύνες, τα γλυκά και η ζάχαρη, οι υδατάνθρακες, τα φαγητά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μύκητες (τυρί, ροκφόρ), η υγρασία (υψηλά επίπεδα ζύμης) όπως είναι το ψωμί λόγω της μαγιάς, η μπύρα και τα μανιτάρια.

Θα πρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα να κόψετε την ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των «φυσικών σακχάρων», όπως τα φρούτα και οι χυμοί φρούτων, το μέλι, το οινόπνευμα, επίσης οτιδήποτε περιέχει αντιβιοτικά όπως το κρέας, ή ορμόνες που ανιχνεύονται στο κρέας αλλά και σε κάποια συμβατικά λαχανικά, και τους υδατάνθρακες.
Όταν υποχωρήσουν τα προβλήματα και επανέλθετε στην συνηθισμένη σας διατροφή, είναι καλό να προσέξετε και να διατηρήσετε μειωμένα τα ποσοστά των τροφών που έχετε διαπιστώσει ότι σας ενοχλούν.
(Εάν αντιμετωπίζετε χρόνια μυκητίαση, τότε είναι καλό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, καθώς αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα Διαβήτη και θα πρέπει να αποκλεισθεί).

Τι επιλογές υπάρχουν;
Δεν υπάρχει «γρήγορη λύση» για να χάσετε βάρος.
Δεν είναι λύση τα φάρμακα και η χειρουργική επέμβαση στα οποία πολλά άτομα καταφεύγουν.

Είναι εύκολο να δοκιμάζετε την μία δίαιτα μετά την άλλη αλλά αυτό δεν θα είναι ποτέ μια μακροπρόθεσμη λύση.

Ο μόνος τρόπος για να χάσετε βάρος με ασφάλεια και να το κρατήσετε μακριά, είναι να συνεργαστείτε με τον Διατροφολόγο σας ώστε να αλλάξετε διατροφή και στη συνέχεια να διασφαλίσετε ότι οι νέες υγιεινές διατροφικές σας συνήθειες θα είναι πλέον ένας τρόπος ζωής.

Δεν έχει νόημα να υιοθετήσετε αυστηρά μέτρα που σας εμποδίζουν να ζείτε και να χαίρεστε τη ζωή σας.
Σε τελευταία ανάλυση, το φαγητό υπάρχει για να το απολαμβάνουμε.
Χρειάζεστε έναν τρόπο διατροφής, με τον οποίο μπορείτε να φάτε έξω με φίλους, να είστε κοινωνικοί και να μη χρειάζεται να αφαιρείτε τα γεύματά σας.
Η πραγματική και μόνιμη απώλεια λίπους (όχι μόνον απώλεια βάρους) πρέπει να είναι σταδιακή, απαιτεί χρόνο και συνεργασία με τον Διατροφολόγο σας.
Το σημαντικό ωστόσο, είναι ότι αυτός ο τρόπος λειτουργεί και το βάρος σας θα παραμένει εκεί που εσείς θέλετε.

Και φθάνοντας προς το τέλος του άρθρου, με πολύ αγάπη σας προσφέρω δώρο από εμένα προς όλους εσάς που πραγματικά θέλετε να βελτιώσετε την εμφάνισή σας και την ποιότητα της ζωής σας,
α.  οδηγίες για την αλλαγή της Διατροφής σας και το ακόμη πιο εύκολο,
β. τα Συμπληρώματα Διατροφής που θα σας βοηθήσουν να το επιτύχετε.
Εάν και όποτε το θελήσετε, επικοινωνήστε μαζί μου για περαιτέρω έλεγχο!

Διατροφικές αλλαγές

Μειώστε ή βγάλτε εντελώς από την διατροφή σας τροφές που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι ή λευκή ζάχαρη και να αποφεύγετε τα ραφιναρισμένα τρόφιμα.
Αυτά είναι τροφές «ταχείας αποδέσμευσης» και μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σάκχαρο του αίματος και στη συνέχεια στο βάρος σας.
Κόψτε τα γλυκά και τη ζάχαρη όπως επίσης και τα τεχνητά γλυκαντικά.
Θα πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε επειδή ζάχαρη προστίθεται σχεδόν στα πάντα, συμπεριλαμβανομένων και των αλμυρών τροφίμων ακόμη και στο ψωμί.
Οι κατασκευαστές για να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους μειωμένης περιεκτικότητας σε σάκχαρα, αναγράφουν όλα τα διαφορετικά είδη ζάχαρης που περιέχονται, ξεχωριστά.
Είναι καλό να ψάχνετε για λέξεις που τελειώνουν σε – όζη – όπως φρουκτόζη, γλυκόζη, σακχαρόζη.
Μην σας ξεγελούν!!
Όλα αυτά τα γλυκαντικά έχουν τα ίδια αποτελέσματα στο σώμα σας και συνεπώς στο βάρος σας.
Μια πολύ απλή συμβουλή που θα σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους είναι να μασάτε καλά και αργά όταν τρώτε.
Ο εγκέφαλος χρειάζεται 20 λεπτά μέχρις ότου καταλάβει ότι έχει χορτάσει, οπότε εάν τρώτε αργά, πραγματικά θα φάτε λιγότερο.
Έχει σημασία το πότε τρώμε!
Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι παραλείποντας γεύματα μπορεί να επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός μας επειδή το σώμα μας πιστεύει ότι υπάρχει έλλειψη τροφής.
Είναι καλύτερα να τρώμε λίγο και συχνά ώστε να διατηρήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (και τον μεταβολισμό μας) σταθερά.

Συμπληρώματα Διατροφής
Εάν προσπαθείτε πολλά χρόνια να κάνετε δίαιτα, είτε περιορίζοντας το φαγητό σας, είτε πίνοντας διάφορα ποτά διαίτης ή χάπια, είναι πιθανό να έχετε έλλειψη σε μια σειρά από Βιταμίνες και Μέταλλα.
Τα συμπληρώματα θα μπορούσαν οπωσδήποτε να βοηθήσουν όταν γνωρίζετε ποια στοιχεία σας λείπουν – και σε αυτό κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με τον  Διατροφολόγο σας.

Πολυβιταμίνες και Μέταλλα
Ένα καλής ποιότητας Συμπλήρωμα με Βιταμίνες και Μέταλλα θα αποτελέσει το θεμέλιο του προγράμματος Συμπληρωμάτων σας για να αισθάνεστε σίγουροι ότι έχετε πάρει «λίγο από όλα».
Μπορείτε στη συνέχεια να προσθέσετε στα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται παρακάτω, ελαφρώς υψηλότερες ποσότητες – κατά περίπτωση, οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι χρήσιμες για την Απώλεια βάρους.                                                                                                                                                                   Με ειδικό έλεγχο ο Διατροφολόγος σας  θα σας καθοδηγήσει για το είδος, την ποσότητα και τον χρόνο που είναι καλό να παίρνετε τα Συμπληρώματά σας.
Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β
Είναι σημαντικές Βιταμίνες στον τομέα της απώλειας βάρους, επίσης γνωστές και ως Βιταμίνες του «στρες».
Οι Βιταμίνες Β3 και Β6 είναι ιδιαίτερα σημαντικές επειδή βοηθούν στην διαδικασία παροχής στοιχείων στα κύτταρα τα οποία στη συνέχεια (στοιχεία) καίγονται αποδίδοντας ενέργεια.
Οι Βιταμίνη Β6 μαζί με τον Ψευδάργυρο είναι απαραίτητα για την παραγωγή των Παγκρεατικών Ενζύμων τα οποία βοηθούν να χωνέψετε. Εάν η πέψη σας είναι καλή, είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιείτε το φαγητό σας αποτελεσματικά αντί να το αποθηκεύετε σαν λίπος.
Οι Βιταμίνες Β2 – Β3 και Β6 είναι απαραίτητες για την φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς, έτσι τυχόν ελλείψεις αυτών των Βιταμινών μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του θυρεοειδούς – συνεπώς -  τον μεταβολισμό σας.
Η Βιταμίνη Β3 βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.
Η Βιταμίνη Β5 βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και στον έλεγχο του μεταβολισμού του λίπους.
Όπως βλέπετε, οι Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β, σαν ομάδα, είναι πολύ σημαντικές και ο καλύτερος τρόπος για να τις πάρουμε είναι με ένα καλό Συμπλήρωμα Βιταμινών του Συμπλέγματος Β.
Χρώμιο
Αυτό το Μέταλλο είναι το πλέον ευρέως μελετημένο διατροφικό στοιχείο για την σχέση του με την απώλεια βάρους.
Το Χρώμιο είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό του σακχάρου και χωρίς αυτό η ινσουλίνη είναι λιγότερο αποτελεσματική στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Αυτό σημαίνει ότι χωρίς αυτό είναι δύσκολο τα στοιχεία από την τροφή, μέσω του μεταβολισμού, να καούν και να παραχθεί ενέργεια και αντί αυτού αποθηκεύονται ως λίπος.
Βοηθά επίσης στον έλεγχο των επιπέδων του λίπους και της χοληστερόλης στο αίμα.  Επιστημονική Μελέτη έδειξε ότι άτομα που έλαβαν Χρώμιο για μια περίοδο δέκα εβδομάδων έχασαν κατά μέσον όρο 1,9 κιλά λίπος, ενώ εκείνοι που πήραν «εικονικό χάπι» έχασαν μόνον 200 γραμμάρια.
Ψευδάργυρος
Ένα σημαντικό Μέταλλο για τον έλεγχο της όρεξης.  Η ανεπάρκεια Ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει απώλεια της γεύσης και της όσφρησης, δημιουργώντας έτσι την  ανάγκη για δυνατότερες γεύσεις στο φαγητό, που τείνουν έτσι να είναι πιο γλυκά, πιο αλμυρά και πιο παχυντικά!
Ο Ψευδάργυρος λειτουργεί επίσης σε συνεργασία με τις Βιταμίνες Α και Ε για την κατασκευή των ορμονών του θυρεοειδούς.
Συνένζυμο Q10
Το Συνένζυμο Q10 είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας.  Βρίσκεται σε όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.
Με το πέρασμα όμως των ετών, μπορεί να παρουσιαστεί έλλειψη σε αυτό το στοιχείο, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της ενέργειας.
Έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει σε καρδιακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, ασθένειες των ούλων και του ανοσοποιητικού.
Έχει αποδειχθεί επίσης ότι βοηθά στην απώλεια βάρους.
Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι άτομα με διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, διπλασίασαν την απώλεια βάρους τους όταν κατά την περίοδο αυτή λάμβαναν και Συνένζυμο Q10 σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν απλώς δίαιτα.
Αμινοξέα
Τα Αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης που τρώμε. Ορισμένα Αμινοξέα έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολύ καλή επίδραση στην προσπάθεια απώλειας βάρους όπως π.χ. Ν-ακετυλο κυστεΐνη,καρνιτίνη, τυροσίνη, αργινίνη, γλουταμίνη, ισολευκίνη, λευκίνη και βαλίνη.
Επιπλέον, υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, είναι πολύ πιο πιθανό να μην αντιμετωπίζετε στο μέλλον θέματα βάρους.
Βότανα
Siberian ginseng
Το ιδανικό βότανο για την καλύτερη δυνατή βοήθεια στο σώμα.
Διαθέτει «προσαρμογόνες» ιδιότητες, δηλαδή λειτουργεί σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού, παρέχοντας ενέργεια όταν απαιτείται και βοηθώντας στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης όταν χρειάζεται.

Έλεγχος με το «Sensitiv Imago» από τον Διατροφολόγο σας
Ο έλεγχος θα δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση του οργανισμού σας, ποιες τροφές σας επηρεάζουν, σε ποιες Βιταμίνες και Μέταλλα έχετε έλλειψη, ποια Βαρέα Μέταλλα σε υψηλά επίπεδα σας επιβαρύνουν, εάν υπάρχουν μύκητες και Candida η οποία εμποδίζει την σωστή λειτουργία του οργανισμού σας.
Θα ελεγχθεί η ανταπόκριση του μεταβολικού σας συστήματος και η κατάσταση του πεπτικού και εντερικού συστήματος και πολλά άλλα.
Βάσει των αποτελεσμάτων θα συνταχθεί  αποκλειστικά Ατομική ειδική Διατροφή καθώς επίσης και εξατομικευμένος κατάλογος Συμπληρωμάτων Διατροφής προκειμένου ο οργανισμός να έλθει σε ισορροπία και να ξεκινήσει την σωστή λειτουργία απώλειας λίπους.
Θα γίνει μέτρηση «ΠΣΛ» με τελευταίας τεχνολογίας συσκευές ώστε να γνωρίζετε τα ποσοστά σωματικού λίπους τα οποία είχατε ξεκινώντας και την πορεία της προσπάθειάς σας.
Μετά από 3 μήνες είναι καλό να επαναλάβετε τον έλεγχο ώστε να βεβαιωθείτε για την πρόοδό σας και να προσαρμοστεί το πρόγραμμα Διατροφής και Συμπληρωμάτων Διατροφής, αναλόγως.

Κατερίνα Μηστριώτη                                                                                                                               Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών