Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Η Βιταμίνη D θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την θεραπεία της νόσου του Crohn

                         
Η νόσος του Crohn, μία χρόνια φλεγμονώδης ασθένεια του γαστρεντερικού (GI) συστήματος  και επηρεάζει  περισσότερα άτομα στις βόρειες και συννεφιασμένες περιοχές σε σχέση με εκείνα  που ζουν νοτιότερα σε χώρες με ηλιοφάνεια.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η Βιταμίνη D, η «Βιταμίνη της ηλιοφάνειας», θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την εν λόγω ασθένεια.
Τα Συμπληρώματα Διατροφής με Βιταμίνη D φαίνεται να ενισχύουν το εντερικό τοίχωμα, μειώνοντας έτσι την συχνότητα εμφάνισης του διαπερατού εντέρου που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου.
Ερευνητές από το νοσοκομείο St. James στο Δουβλίνο, για διάστημα 3 μηνών,  χορήγησαν σε 27 ασθενείς που υπέφεραν από τη νόσο του Crohn, είτε συμπληρώματα Βιταμίνης  D, 2.000iu την ημέρα, είτε εικονικό φάρμακο.
Στο τέλος της μελέτης, όσοι είχαν λάβει τα Συμπληρώματα Βιταμίνης D , παρουσίαζαν μειωμένη εντερική διαπερατότητα και μειωμένη φλεγμονή. 
Ανέφεραν επίσης ότι είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής κατά την διάρκεια της λήψης των συμπληρωμάτων Βιταμίνης D.

Πηγή:  United European Gastroenterology Journal;3(3):294                                                                                                                                 
Κατερίνα Μηστριώτη  
Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών


Η έλλειψη ηλιοφάνειας και Βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

    
Απολαύστε τον ήλιο τώρα το καλοκαίρι αλλά προσπαθήστε να «λιάζεστε» και σε όλη την διάρκεια του χρόνου.    
Η σημασία της έντονης ηλιοφάνειας επισημαίνεται από το γεγονός ότι ο καρκίνος του παγκρέατος είναι σχετικά σπάνια ασθένεια στις χώρες γύρω από τον Ισημερινό, όπου επηρεάζει μόνον το 1/6 του πληθυσμού σε σύγκριση με εκείνους που ζουν στα βόρεια κλίματα όπου ο ήλιος είναι είτε αδύναμος, είτε σπάνιος λόγω συννεφιάς.
Το δεδομένο αυτό  υποδηλώνει ότι η ηλιοφάνεια και η Βιταμίνη D διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εκδήλωση αυτής της ασθένειας.
Η Βιταμίνη D, μεταβολίζεται από τον οργανισμό από την Υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία Β, όπως υπογραμμίζεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στον Σαν Ντιέγκο, οι οποίοι επισημαίνουν ότι:   Το φώς του ήλιου είναι μακράν η πιο σημαντική πηγή της Βιταμίνης D.
Τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια – ο σολομός –οι σαρδέλες – το σκουμπρί – ο τόνος είναι πλούσιες πηγές Βιταμίνης  D ενώ, σε αντίθεση,  το βοδινό συκώτι, το τυρί και ο κρόκος του αυγού περιέχουν μικρές ποσότητες.
Στην έρευνα εξετάστηκαν τα επίπεδα του καρκίνου του παγκρέατος σε  172 χώρες.

Πηγή: journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology;doi:10.1016/j.jsbmb
Κατερίνα Μηστριώτη

Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών