Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Καρδιακά προβλήματα, Διαβήτης τύπου 2, Υψηλή Αρτηριακή πίεση; Μήπως ευθύνονται και οι Χημικές ουσίες στις συσκευασίες των τροφίμων;



Έρευνα:  Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας - Αυστραλία   &    South Australian Health and Medical Research Institute - SAHMRI - Nutrition & Metabolism -   Freemasons Foundation Centre for men’s health 

Ερευνητές:   Doctors/ Professors:  Peter Y. Bai,  Gary Wittert,  Anne W. Taylor, Sean A. Martin, Robert W. Milne, Alicia J. Jenkins,  Andrzej S. Januszewski, Zumin Shi.
Δημοσίευση έρευνας Environmental Research Magazine 2017
Επιλογή, Επεξεργασία και Μετάφραση κειμένων                                          
Κατερίνα Μηστριώτη -  Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι:  «Διαπιστώθηκε ότι, η συχνότητα στον γενικό πληθυσμό,  της Καρδιαγγειακής νόσου,  του Διαβήτη τύπου 2 και της Υψηλής Αρτηριακής Πίεσης ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες με υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων».

Οι φθαλικές ενώσεις είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στις συσκευασίες κοινών καταναλωτικών προϊόντων, όπως στην συσκευασία τροφίμων και ποτών, στα περιτυλίγματα, στα φαρμακευτικά σκευάσματα,  όπως επίσης και στα παιχνίδια και  έχουν συνδεθεί με μια σειρά χρόνιων ασθενειών.

«Εκτός από τις χρόνιες ασθένειες, τα υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων συσχετίστηκαν με αυξημένα επίπεδα μιας σειράς φλεγμονωδών βιοδεικτών στο σώμα  και αυτά είναι προειδοποιητικά σημάδια άλλων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καρκίνων».

Οι φθαλικές ενώσεις παρεμποδίζουν το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο ελέγχει την απελευθέρωση ορμονών που ρυθμίζουν την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό και την σεξουαλική ανάπτυξη.

Η ηλικία και η δυτική διατροφή σχετίζονται άμεσα με υψηλότερες συγκεντρώσεις φθαλικών ενώσεων στον οργανισμό.

 Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που κατανάλωναν λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και περισσότερο επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα και ανθρακούχα αναψυκτικά παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στα ούρα τους.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από έλεγχο ούρων του 99,6% εκ των 1500  - ηλικίας 35 ετών και άνω – Αυστραλών που έπασχαν από  χρόνια προβλήματα υγείας.  Εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν πιο σοβαρά συμπτώματα .

Οι Ερευνητές που πραγματοποίησαν τις δοκιμές, υποστηρίζουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των χημικών ουσιών και των χρόνιων ασθενειών.

Η ανακάλυψη μπορεί να εξηγήσει γιατί οι «υγιεινές» δίαιτες, που τονίζουν τη σημασία της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών, είναι τόσο σημαντικές.

Ενώ τα φρέσκα τρόφιμα συχνά πωλούνται χύμα και χωρίς συσκευασία, τα μεταποιημένα τρόφιμα και τα ανθρακούχα ποτά απορροφούν τις φθαλικές ενώσεις από τις συσκευασίες τους ή τα δοχεία τους και εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό.