Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Οι χημικές ενώσεις του Κόκκινου κρασιού επιβραδύνουν την πρόοδο του Αλτσχάιμερ και της Άνοιας.


Έρευνα: Georgetown University Medical Centre – Washington USA                                                       Πηγή:  US National Library of Medicine – National Institutes of Health 

Η Ρεσβερατρόλη, ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, στα φιστίκια και σε ορισμένα μούρα, θα μπορούσε να βοηθήσει την πρόληψη του Αλτσχάιμερ και της Άνοιας, διαπιστώνει νέα επιστημονική έρευνα.
Κατά την διάρκεια της έρευνας,  στα άτομα που είχαν ήδη παρουσιαστεί τα πρώτα σημάδια της νόσου με συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης ή γνωστικής ικανότητας, δεν επιδεινώθηκε η κατάσταση σε όλη την διάρκεια  χορήγησης Ρεσβερατρόλης.
Τα Συμπληρώματα Διατροφής αποδίδουν πολύ υψηλότερα επίπεδα Ρεσβερατρόλης σε σχέση με αυτό που μπορούμε να πάρουμε από τις τροφές ή το κρασί.
Συμπλήρωμα Ρεσβερατρόλης 500mg, με το οποίο οι εθελοντές ξεκίνησαν στην εν λόγω έρευνα, αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 μπουκάλια κόκκινο κρασί.
Οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον, χορήγησαν σε 119 άτομα με ήπιο έως μέτριο βαθμό Αλτσχάιμερ, για διάστημα ενός έτους, είτε Συμπληρώματα Ρεσβερατρόλης είτε εικονικό φάρμακο.
Εκείνοι στους οποίους χορηγήθηκαν Συμπληρώματα Ρεσβερατρόλης ξεκίνησαν με 500mg την ημέρα αλλά αυτό αυξήθηκε στα 1000mg δύο φορές την ημέρα μετά από περίπου έξι μήνες.
Οι βιοδείκτες αίματος και ο εγκέφαλός τους ελέγχονταν σε τακτικά χρονικά διαστήματα σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Τα άτομα που έπαιρναν τα Συμπληρώματα Ρεσβερατρόλης παρουσίασαν επιβράδυνση των δεικτών της ασθένειας, αν και λίγοι από αυτούς είχαν κάποιες μικρές παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροια ή απώλεια βάρους.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η Ρεσβερατρόλη  ήταν επίσης σε θέση να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να επιβραδύνει την συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Επιλογή κειμένου και μετάφραση:   
Κατερίνα Μηστριώτη  -   
Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών