Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Η κλινική διατροφή και διαιτολογία


Η κλινική διατροφή και διαιτολογία (ΚΔΔ) ή αλλιώς Ιατρική Διατροφική Θεραπευτική (ΙΔΘ) αποτελεί τον τομέα εκείνο που ασχολείται με την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης των ατόμων που πάσχουν από κάποια ασθένεια που σχετίζεται ή όχι με την δίαιτα τους, με σκοπό να βελτιωθεί η υγεία τους, να θεραπευθεί η νόσος και να μειωθεί το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Η ΙΔΘ περιλαμβάνει τον καθορισμό στόχων για τη θεραπεία του ασθενούς και την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου πλάνου διατροφής που περιλαμβάνει την εκπαίδευση του ασθενούς και την εκμάθηση της αυτοδιαχείρισης από την πλευρά του. Η κλινική διαιτολογία και διατροφή, η οποία καλείται επίσης και θεραπευτική διατροφή, έχει καταστεί πλέον μια όλο και πιο σημαντική συνιστώσα των ολοκληρωμένων συστημάτων παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

Η επιστήμη της διατροφής ή διατροφολογία είναι η βιολογική επιστήμη που μελετά την επίδραση των βιομορίων και των ανόργανων συστατικών των τροφίμων στο μεταβολισμό και τη θρέψη των οργανισμών (διατροφή-θρέψη φυτικών οργανισμών, διατροφή ζωικών οργανισμών, διατροφή ανθρώπου).

Με τη διατροφή-θρέψη φυτικών οργανισμών ασχολούνται οι (βιολόγοι-βοτανολόγοι και οι γεωπόνοι, με τη διατροφή-θρέψη ζωικών οργανισμών ασχολούνται οι (βιολόγοι-ζωολόγοι και οι κτηνίατροι, ενώ με τη διατροφή ανθρώπου ασχολούνται οι βιοεπιστήμονες (βιολόγοι, βιοχημικοί κ.α.), διατροφολόγοι, διαιτολόγοι, ιατροί, νοσηλευτές κ.α.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η σεροτονίνη φέρνει ευτυχία κι επιτυχία

Η Σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Τα φάρμακα που επιλεκτικά αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σεροτονίνης, θεραπεύοντας έτσι την κατάθλιψη. Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας. Σημαντικές ποσότητες σεροτονίνης ανευρίσκονται στο ανώτερο εγκεφαλικό στέλεχος και ιδιαίτερα στη γέφυρα και τον προμήκη μυελό. Η σεροτονίνη ανήκει στην οικογένεια των μονοαμινών και συγκεκριμένα των ινδολαμινών.

Φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι το LSD το οποίο προκαλεί παραισθήσεις, τα SSRIs που είναι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και το Ecstacy που καταστρέφει τις λεπτές απολήξεις της σεροτονίνης, όλα τα ναρκωτικά καταστρέφουν την σεροτονίνη, γι αυτό και όλοι οι ναρκομανείς είναι θλιμμένοι, φοβισμένοικαι καταθλιπτικοί, όπως και οι αλκοολικοί. Η σεροτονίνη (5-υδροξυτρυπταμίνη ή 5-ΗΤ) είναι μία μονοαμίνη νευροδιαβιβαστής που συντίθεται στους σεροτονινεργικούς νευρώνες του κεντρικού νευρικού συστήματος και στα εντεροχρωμιόφυλλα κύτταρα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης

Ο Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης μεγάλος Προσωκρατικός φιλόσοφος, λέγοντας ότι η ψυχή είναι αθάνατη, δεν πρωτοτυπεί, αφού την ίδια άποψη εκφράζουν και ο Θαλής, ο Ξενοφάνης, ο Ηράλκειτος, ο Εμπεδοκλής. Εκείνο που καταπλήττει είναι η αιτιολογία που δίδει ο φιλόσοφος για τον θάνατο. «Τους ανθρώπους διά τούτο απόλλυσθαι, ότι ου δύνανται την αρχήν τω τέλει προσάψαι.» δηλ. «Γι αυτό πεθαίνουν, οι άνθρωποι, διότι δεν μπορούν να προσάψουν την αρχή στο τέλος.»

Ο Αλκμαίων έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα περνώντας από τα μονοπάτια του Ηράκλειτου, του Παρμενίδη, του Θαλή. Δεν μπορούν οι άνθρωποι να ενώσουν την αρχή με το τέλος γι αυτό πεθαίνουν. Δεν εννοούν οι φιλόσοφοι, την βρεφική με την ηλικία του γήρατος, όπως αφελώς ισχυρίζονται κάποιοι. Αυτό ανήκει στον γραμμικό χρόνο στον φρακταλικό χρόνο όμως οι νόμοι είναι εντελώς διαφορετικοί.

Ο λόγος που οι άνθρωποι πεθαίνουν είναι γιατί δεν μπορούν να μαζέψουν ενώσουν, όλα τα παράλληλα κομμάτια της ψυχής τους. Για να μπορέσουν να φύγουν έξω από την φούσκα της δημιουργίας, της ύλης, στην Αθανασία. Φράκταλ σημαίνει κατακερματισμένος.

Μαγγάνιο το πολύτιμο μέταλλο

Μαγγάνιο το πολύτιμο μαγικό μέταλλο

Το χημικό στοιχείο Μαγγάνιο (Manganum) είναι μέταλλο με ατομικό αριθμό 25 και ατομικό βάρος 54,9380 . Έχει θερμοκρασία τήξης 1245 C° και θερμοκρασία βρασμού 1962 C°. Το σύμβολό του είναι Mn. Ανήκει στην ομάδα της 1ης κύριας σειράς των στοιχείων μετάπτωσης. Μπορεί να βρεθεί σε ελεύθερη μορφή στη φύση (συνήθως σε συνδυασμό με το σίδηρο) και σε πολλά μεταλλεύματα.

Ως ελεύθερο στοιχείο, το μαγγάνιο είναι μέταλλο και έχει σημαντική βιομηχανική χρήση, όταν είναι σε κράματα, ειδικά στο ανοξείδωτο ατσάλι. Το μαγγάνιο αποτελεί περίπου 1000 ppm (0,1%) της επιφάνειας της Γης, άρα είναι το δωδέκατο πιο συνηθισμένο στοιχείο στην επιφάνειά της. Το χώμα περιέχει 7 ως 9000 ppm μαγγανίου με μέσο όρο 440 ppm. Το θαλασσινό νερό περιέχει μόνο 10 ppm μαγγανίου και η ατμόσφαιρα περιέχει 0,01 μg/m3.

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Γινόμαστε δυστυχείς κυνηγώντας την ευτυχία;

«Ταράττει τους ανθρώπους ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα» -Επικτητος

Μέσα στην παραζάλη της καθημερινότητας, η αναζήτηση της ευτυχίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Στην Αμερική έχουν χορηγηθεί τρία αναφαίρετα δικαιώματα στους πολίτες: η ζωή, η ελευθερία και η επιδίωξη της ευτυχίας. Στο βασίλειο του Μπουτάν, έχουν δημιουργήσει και χρησιμοποιούν ένα δείκτη για τη μέτρηση της ευτυχίας. Τι γίνεται όμως, αν το κυνήγι της ευτυχίας, μας εμποδίζει τελικά να την βρούμε; Πράγματι, υπάρχουν λόγοι που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αναζήτηση της ευτυχίας μπορεί να αποδειχτεί συνταγή για τη δυστυχία. Μια σειρά από νέες μελέτες, που έγιναν με επικεφαλής τον ψυχολόγο Iris Mauss, έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη αξία αποδίδουμε στην ευτυχία, τόσο λιγότερο ευτυχείς γινόμαστε. Το είδα να συμβαίνει με ένα φίλο μου, ένα πολυμαθή που μιλάει πολλές ξένες γλώσσες, από την κινεζική μέχρι την ουαλική. Στο πανεπιστήμιο σπούδασε πληροφορική, αλλά τελικά διαπίστωσε ότι δεν τον ικανοποιούσε αυτή η επιστήμη.

Έχοντας εμμονή με την ευτυχία, λαχταρούσε μια καριέρα και μια κουλτούρα που θα συμβάδιζαν απόλυτα με τα ενδιαφέροντα και τις αξίες του. Εντός δύο ετών από την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, είχε μετακινηθεί από την πρώτη του δουλειά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε μια εταιρία με αντικείμενο το διαδίκτυο, στη συνέχεια εργάστηκε ως διευθυντής σούπερ μάρκετ, μετά ως σύμβουλος επιχειρήσεων, τελικά περιπλανήθηκε σε διάφορες χώρες, Πουέρτο Ρίκο, Τρινιδάδ, Καναδά.

Τα 6 διατροφικά μυστικά της αντιγήρανσης.

Θέλεις να αποκτήσεις δέρμα, μαλλιά λαμπερά και μεταξένια χωρίς κόπο, πέρα από μερικές εύκολες καθημερινές συνήθειες. Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να σου παρέχουν υγεία και ομορφιά εύκολα, αν τις βαλεις στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής σου. Ξεκίνα από σήμερα κιόλας.

Α. Σαγκουίνια, κεράσια και κόκκινα φρούτα του δάσους για περισσότερο κολλαγόνο: Το κολλαγόνο αποτελεί μια φυσική πρωτεΐνη που υπάρχει στην επιδερμίδα και τους μυς, η οποία επαναφέρει το δέρμα στην αρχική του κατάσταση, το ανανεώνει και του ξαναδίνει σφριγηλότητα. Δυστυχώς, όσο περνούν τα χρόνια, η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται και η επιδερμίδα γερνά. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να δείξεις την προτίμησή σου στα ερυθρά φρούτα όπως είναι τα σαγκουίνια, τα κεράσια, και τα φρούτα του δάσους. Τα φρούτα αυτά διαθέτουν αντιοξειδωτικά στοιχεία σε μεγάλη ποσότητα, τα οποία αποτρέπουν την γήρανση της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου δείχνοντάς σε ομορφότερη και πιο υγιή.

Β. Όστρακα, ηλιόσποροι και σαρδέλες για αύξηση των λιπαρών οξέων: Κάθε μία από αυτές τις τροφές, έχει απίστευτη γεύση και περιέχει τα λιπαρά οξέα, αυτά τα σούπερ στοιχεία που θρέφουν την επιδερμίδα, διατηρούν την σφριγηλότερη της, ενώ τα κύτταρα του δέρματος αναπλάθονται γρηγορότερα.  Έτσι κι αλλιώς, τα λιπαρά οξέα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο όλων των κυτταρικών μεμβρανών του σώματος, ενώ αυτά βοηθούν στην ενυδάτωση της επιδερμίδας αλλά και στην αποβολή όλων των άχρηστων συστατικών. Εκτός από τα παραπάνω, πες ναι και στον τόνο, τους κολοκυθόσπορους, τα καρύδια και το λάδι σόγιας.