Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Αφυδάτωση: Προσοχή στα παιδιά και τους εφήβους ιδιαιτέρως τώρα την εποχή των εξετάσεων!!


Έρευνα:   Harvard T H Chan School of Public, Boston USA   
Πηγή:      American Journal of Public Health,e1,doi: 10/AJPH.302572     
                                                                                          

Περισσότερο από το 50% των παιδιών και των εφήβων είναι αφυδατωμένα επειδή δεν πίνουν αρκετό νερό.
Τελευταίες μελέτες διαπιστώνουν ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, κακή φυσική απόδοση και μειωμένη νοητική λειτουργία.
Και αυτό είναι χειρότερο για τα αγόρια.
Περίπου το 76% είναι αφυδατωμένα, αναφέρουν οι ερευνητές του Harvard T H Chan School of Public, στην Βοστώνη των ΗΠΑ, οι οποίοι εξέτασαν τα αρχεία περισσοτέρων των 4.000 παιδιών και εφήβων ηλικίας 6 – 19 ετών.  Σχεδόν το 25% των παιδιών παραδέχθηκε ότι δεν πίνει απολύτως καθόλου σκέτο νερό. Τα υγρά που προσλαμβάνουν είναι σχεδόν στο σύνολό τους αναψυκτικά και στους εφήβους αναψυκτικά και καφές που όλα προκαλούν αφυδάτωση.
Η αφυδάτωση είναι ένα από τα περισσότερο αγνοημένα θέματα που μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία και επηρεάζει  έντονα τις σχολικές επιδόσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Ακόμη και αν για τα περισσότερα από τα παιδιά αυτό δεν είναι μια άμεση και δραματική απειλή για την υγεία τους, είναι όμως ένα θέμα που θα μπορούσε πραγματικά να μειώσει την ποιότητα ζωής και τις αποδόσεις σε πάρα πολλά από αυτά» επισημαίνει η επικεφαλής ερευνητής Erica Kenney.
Τουλάχιστον, προσθέτει, το πρόβλημα είναι εύκολο να διορθωθεί….δώστε στα παιδιά καθαρό νερό και χυμούς από φρέσκα φρούτα – Τώρα!!!

Επιλογή, Επεξεργασία και Μετάφραση κειμένων                                          

Κατερίνα Μηστριώτη  Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών