Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Χάστε βάρος και συμπληρώστε Βιταμίνη D στον οργανισμό σας, για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλιστικών ασθενειών

  
Η απώλεια βάρους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε την φλεγμονή στον οργανισμό σας, έναν από τους βασικούς παράγοντες για μια σειρά ασθενειών, από αρθρίτιδα και καρδιακές νόσους έως και ορισμένες μορφές καρκίνου. 
Αυτή η διαδικασία μείωσης της φλεγμονής μπορεί να επιταχυνθεί όταν επίσης παίρνετε Συμπληρώματα Βιταμίνης D.
Και οι δύο στρατηγικές από μόνες τους μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων της χρόνιας φλεγμονής αλλά ο συνδυασμός και των δύο, είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός.
Ερευνητές στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο  «Fred Hutchinson» στις ΗΠΑ, δοκίμασε τις δύο παραπάνω στρατηγικές ξεχωριστά  αλλά και σε συνδυασμό, σε μία ομάδα 218 υπέρβαρων γυναικών που είχαν χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D.
Όλες ασκούνταν επί 5 ημέρες την εβδομάδα για διάστημα 12 μηνών, και ορισμένες από αυτές ελάμβαναν επίσης 2000iu Βιταμίνη D κάθε μέρα, ενώ στις  υπόλοιπες χορηγούσαν εικονικό φάρμακο (placebo).
Στο τέλος τους έτους, όλες οι συμμετέχουσες είχαν μειωμένα επίπεδα φλεγμονής, αλλά εκείνες που πήραν επίσης την Βιταμίνη  D είχαν ένα 37% μείωση στους βιολογικούς τους δείκτες φλεγμονής, γνωστό ως Ιντερλευκίνη-6 (IL-6).
 Όσες είχαν μόνον ασκηθεί και είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο παρουσίασαν μόνον ένα 17% μείωση στους βιολογικούς δείκτες φλεγμονής.
Υψηλά επίπεδα της  Ιντερλευκίνης  (IL-6 ) έχουν συνδεθεί με διαβήτη, καρδιακή νόσο, κατάθλιψη ακόμη και καρκίνο.  

Πηγή:  Cancer Prevention Research, doi:10.1158/1940-6207.CAPR-14 0449                                                                                                   
Κατερίνα Μηστριώτη   Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών