Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ανησυχείτε για την άνοια; Σταθείτε στο ένα πόδι για 20 δευτερόλεπτα



Εάν έχετε αρχίσει να ανησυχείτε μήπως θα πάσχετε από άνοια, ή θα έχετε κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τα επόμενα έτη, δοκιμάστε να σταθείτε στο ένα πόδι για 20 δευτερόλεπτα, με τα μάτια ανοικτά.


Εάν μπορείτε να το κάνετε, τότε έχετε μεγάλες πιθανότητες στο μέλλον να είστε μία χαρά.
Τα άτομα που αγωνίζονται να κρατήσουν την ισορροπία τους είναι πιο πιθανό να έχουν υποστεί μικρή βλάβη των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες της γνωστικής έκπτωσης και του εγκεφαλικού επεισοδίου, στο μέλλον.
Περισσότεροι από 1.300 άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία τα 67 χρόνια, διεξήγαγαν αυτό το τεστ της ισορροπίας των 20 δευτερολέπτων και 34% από αυτούς που δεν μπορούσαν να το κάνουν είχαν υποστεί εν αγνοία τους δύο ή περισσότερα «σιωπηλά εγκεφαλικά επεισόδια», και το 30% είχαν δύο ή περισσότερα περιστατικά μικροαιμοραγιών στον εγκέφαλο.
Παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες δεν αντιμετώπιζαν κανένα σημάδι νοητικής έκπτωσης, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιότο, αναφέρουν ότι η αδυναμία αυτή δείχνει ότι είναι πιθανό να υποφέρουν από άνοια, γνωστική εξασθένηση ή εγκεφαλικό επεισόδιο, κατά τα επόμενα χρόνια.
Αυτό βεβαίως είναι απλώς μία ένδειξη και αυτό που είναι καλό να κάνουν είναι να παρακολουθούνται προσεκτικά στο μέλλον
Πηγή:  Stroke,doi;10.1161/STROKEAHA.114.006704

Μετάφραση στα Ελληνικά: Κατερίνα Μηστριώτη

Χαμηλά επίπεδα της «Βιταμίνης του ήλιου» είναι η άμεση αιτία της υψηλής πίεσης του αίματος

Τα χαμηλά επίπεδα της Βιταμίνης D, της Βιταμίνης του ήλιου, συνδέονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και τα Συμπληρώματα Βιταμινών θα μπορούσαν να αντιστρέψουν το πρόβλημα, βεβαιώνει νέα ερευνητική μελέτη.


Στην πραγματικότητα, τα χαμηλά επίπεδα της Βιταμίνης αυτής μπορεί επίσης να είναι η άμεση αιτία της υπέρτασης, αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.
Η λήψη Συμπληρωμάτων Βιταμίνης D είναι μία ελκυστική ιδέα, επισημαίνουν οι ερευνητές, ιδιαίτερα  επειδή τα αντιυπερτασικά  φάρμακα έχουν παρενέργειες και είναι ακριβά.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν μία τόσο ισχυρή σύνδεση μεταξύ των επιπέδων  της Βιταμίνης D στο αίμα 146.500 ασθενών με υπέρταση, ώστε πιστεύουν ότι τα χαμηλά της επίπεδα δημιουργούν το πρόβλημα.
Στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, παρουσιάστηκε μείωση κατά 8% του κινδύνου ανάπτυξης υπέρτασης για κάθε 10% αύξηση των επιπέδων της Βιταμίνης D στον ορό του αίματος.
Πηγή:  Lancet Diabetes and Endocrinology, doi:10.1016/S2213-8587(14)70113-5

Μετάφραση στα Ελληνικά: Κατερίνα Μηστριώτη