Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Κοτόπουλο με πατατούλες ολόκληρες στον φούρνο

Chicken in the oven with potatoes: Πατάτες μικρούλες με την φλούδα τους, κοτοπουλάκι αλανιάρικο απ το κοτέτσι του γείτονα, μαζί στον φούρνο κάνα 2ωρο κι έχουμε ένα ζουμερό, ροδαλό, μοσχομυρωδάτο μεσημέρι, το τέλειο γεύμα για να είναι η καθημερινότητα γιορτινή.

Τις παραλλαγές αυτού του φαγητού μονάχα η φαντασία τις περιορίζει. Η συνταγή γίνεται και μόνον με λαχανικά ή μόνον με πατάτες για όποιους δεν χρησιμοποιούν το κρέας στην διατροφή τους.

Υλικά για Κοτόπουλο με πατατούλες ολόκληρες στον φούρνο.

1 κοτόπουλο ολόκληρο ή σε κομμάτια
1 κιλό πατάτες μικρές ακαθάριστες
2-3 κουταλιές της σούπας βούτυρο καρύδας, ή αμυγδάλου
Χυμός από 6 λεμόνια
Χυμός από 1 μέτριο πορτοκάλι
Αλάτι, πιπεριά καγιέν σε σκόνη (όχι πιπέρι)
Μουστάρδα σε σκόνη ή σε σως
Καλό λάδι
Σκόρδα ολόκληρα με την φλούδα τους
Λίγες σταφίδες κι ολόκληρα αμύγδαλα καθαρισμένα.

Προετοιμασία: Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό 2 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε σε κρύο νερό, τις αφήνουμε 1-2 λεπτά και τις σταγγίζουμε.

Με την παλάμη μας ή ένα ποτήρι, τις πιέζουμε πάνω σε σκληρή επιφάνεια για να "ραγίσουν" εσωτερικά αλλά όχι να σπάσουν. Αυτό θα βοηθήσει στο ψήσιμο και θα τις κάνει τραγανές.

Χτυπάμε σε ένα σείκερ ή με το πιρούνι, το λεμόνι και το πορτοκάλι, το λάδι την μουστάρδα το καγιέν, φτιάχνοντας ένα παχύρευστο υγρό. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε αντί για μουστάρδα, κάρυ ή κουρκουμά για έντονα κίτρινο χρώμα.

Βάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί που θα το ψήσουμε και το περιχύνουμε με το μισό περιεχόμενο του υγρού παντού. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο  στους  (210oC) για περίπου 1 ώρα.

Στην συνέχεια βάζουμε μέσα στο κοτόπουλο τις σταφίδες τα αμύγδαλα και τα σκόρδα. Εναλλακτικά προσθέτουμε και κάστανα με κουκουνάρια. Προσθέτουμε γύρω από το κοτόπουλο τις πατάτες, αφού τις ανακατέψουμε με το υπόλοιπο υγρό λεμονιού- πορτοκαλιού-λαδιού κλπ

Ρίχνουμε τα κοματάκια από το βούτυρο στο ταψί πάνω στις πατάτες και μέσα στο κοτόπουλο.

Ψήνουμε σε για άλλα 45 λεπτά περίπου (χωρίς το αλουμινόχαρτο) μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει και να κάνει μία ωραία κρούστα. Όσο ψήνουμε το φαγητό ανοίγουμε το φούρνο κατά διαστήματα και μαζεύουμε με ένα κουτάλι τους χυμούς του και περιχύνουμε με αυτούς τα υλικά μας. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε άρωμα στο φαγητό αλλά και το προστατεύουμε από το να καεί.
Αν χρειαστεί επιπρόσθετα υγρά προσθέστε λίγο λευκό κρασί ή μπύρα.

Σερβίρετε το φαγητό απευθείας από τον φούρνο με μία πράσινη σαλάτα, ή με βραστά λαχανικά εποχής και λευκά ελαφρώς ανάλατα τυριά ακόμη και τζατζίκι.

Ταιριάζει με μπύρα ή κόκκινο κρασί.

Καλή σας απόλαυση.

Aliki Alisa στο EDW HELLAS