Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας - σε οποιαδήποτε ένταση - και λιγότερος χρόνος καθιστικής ζωής, συνδέονται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους!!


Επιλογή, Επεξεργασία και Μετάφραση ερευνών:   Κατερίνα Μηστριώτη – Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών

Πηγές/Δημοσιεύσεις

Γ)  Δημοσιευμένο στο  «Τhe BMJ» (The British Medical Journal - κορυφαίο Αγγλικό περιοδικό Γενικής Ιατρικής) στις 21/8/2019

Δ)  Ερευνητές PhD:    
   
  
                                                                                                     
Στην σημερινή μου ανάρτηση ασχολούμαι με τα αποτελέσματα 8 σοβαρών Πανεπιστημιακών ερευνών τα οποία συγκρίθηκαν, μελετήθηκαν,  ανακοινώθηκαν και δημοσιεύθηκαν.


Θα ήθελα οι φίλοι μου να δώσουν προσοχή και να δραστηριοποιηθούν όσο περισσότερο ο καθένας μπορεί.


Οι αλλαγές που χρειάζεται να κάνουν στη ζωή τους είναι μικρές και ευχάριστες, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι εκπληκτικά!


Στις έρευνες συμμετείχαν 36.383 ενήλικες (άνδρες και γυναίκες) ηλικίας τουλάχιστον 40 ετών (μέσος όρος ηλικίας τα 62 έτη), για διάστημα 5,8 ετών.


Στο σύνολό τους ήσαν άτομα που εργάζονταν σε γραφεία κάνοντας καθιστική ζωή, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία έμεναν στο σπίτι και – συνήθως – παρακολουθούσαν πολλές ώρες τηλεόραση ή κάθονταν στον υπολογιστή ή στις πολυθρόνες τους.  

Επίσης άτομα που είχαν δραστηριότητες «ελαφριές», «μέτριες» ή «έντονες» καθώς επίσης και άλλοι που συνδύαζαν καθιστική και δραστήρια ζωή.


Το Συμπέρασμα ήταν ότι η δραστηριότητα - ή η έλλειψή της - είναι το κλειδί της μακροζωίας!



Διαπιστώθηκε ότι οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, ανεξάρτητα από την ένταση, συνδέεται με έναν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.




Στην «Ελαφριά δραστηριότητα» υπάγονται το αργό βάδισμα, το μαγείρεμα, το πλύσιμο των πιάτων, το απλό συγύρισμα του σπιτιού, τα ψώνια στην αγορά και συναφή.





H «Μέτρια δραστηριότητα» περιλαμβάνει το γρήγορο βάδισμα, το σκούπισμα ή το κόψιμο του γκαζόν και συναφή.








Η «Έντονη δραστηριότητα» περιλαμβάνει το τζόκινγκ, τα βάρη ή το σκάψιμο και συναφή.
Ακολουθώντας «Μέση δραστηριότητα»  σημειώθηκε απότομη μείωση των πρόωρων θανάτων.

Αλλά ο κίνδυνος γενικότερα μειώθηκε δραματικά από την στιγμή που οι άνθρωποι σηκώθηκαν και ασχολήθηκαν με κάποια δραστηριότητα.


Ο κίνδυνος συνέχισε να μειώνεται όσο περισσότερο δραστήριοι γίνονταν!

Μία παρόμοια απότομη μείωση στους πρόωρους θανάτους καταγράφηκε:

α) με την αύξηση της διάρκειας της ελαφριάς φυσικής δραστηριότητας μέχρι περίπου 5 ώρες την ημέρα  (ασχολούμενοι συνολικά με διάφορες δραστηριότητες που ανήκουν στην ομάδα αυτή)   και


β) εναλλακτικά με μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα περίπου 24 λεπτών την ημέρα.




Το περπάτημα είναι ένας ελπιδοφόρος παράγοντας, καθώς είναι απλός, προσιτός (δωρεάν), εφικτός ακόμη και για τις μεγαλύτερες ηλικίες και σπάνια αντενδείκνυται.
Αυτό ενισχύει την άποψη ότι:  οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική και πιθανώς εφικτή για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.




Ακόμη και εάν η εργασία σας υποχρεώνει  να είστε καθιστοί για πολλές ώρες, εάν σηκώνεστε από την θέση σας περίπου κάθε μία ώρα και περπατάτε ή κάνετε μια βόλτα με τα πόδια κατά την διάρκεια του διαλλείματος σας, και πάλι θα έχετε μεγάλο όφελος.                  

Λάβετέ το αυτό σοβαρά υπ΄όψιν σας !!!!