Κατερίνα Μηστριώτη Σύμβουλος Κλινικής Διατροφολογίας και Ολιστικών Εφαρμογών
Πηγή: από το βιβλίο
Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής « Inspiralized & Beyond» της Ali Maffucci
* Γευστική απογείωση: Προτάσεις του εξαίρετου φίλου γαστρονόμου
Μανώλη Π.
Βαθμός δυσκολίας: Πάρα πολύ εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά και 30 λεπτά στο ψυγείο
Μερίδες: Έξη
Για την βάση της τάρτας
·
2 φλιτζάνια καρύδια πεκάν
·
15 χουρμάδες
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την γέμιση της τάρτας
·
2
φλιτζάνια γιαούρτι στραγγιστό
·
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
(vanilla essence) *
·
Φρέσκα φρούτα εποχής. Μπορείτε να
χρησιμοποιήσετε από 1/2 φλιτζάνι φράουλες, βατόμουρα, raspberries και άλλα
φρούτα της επιλογής σας ή και μόνον ένα
είδος σε ποσότητα ικανή να καλύψει την επιφάνεια της τάρτας κομμένα σε λεπτές
φέτες ή κομματάκια. Για το
καλοκαίρι σας προτείνουμε Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Μάνγκο μεμονωμένα ή σε
συνδυασμό*
·
3 κουταλιές της σούπας μέλι ή σάλτσα φρούτων
Για την σάλτσα φρούτων *
·
200 γραμμάρια από το φρούτο που θα
επιλέξετε
·
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
·
2 κουτ, σούπας χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Πριν αλέσετε τους χουρμάδες αφήστε τους να μουλιάσουν για 10 λεπτά σε
ζεστό νερό και μετά αφαιρέστε το κουκούτσι! Στραγγίξτε τους καλά.
Κόψτε τους σε κομματάκια.
Bάλτε στο πολυμίξερ τα καρύδια και χτυπήστε μέχρι να αλεσθούν.
Προσοχή: Μην το παρακάνετε επειδή υπάρχει πιθανότητα
εάν τα αλέσετε πολύ ώρα να αφήσουν λάδι και
να μη μπορέσετε να φορμάρετε εύκολα την ζύμη.
Προσθέστε το αλάτι και τους χουρμάδες και ανακατέψτε ελαφρά μέχρι το μείγμα
να πάρει την μορφή ζύμης.
Μπορείτε να την φτιάξετε κατ΄ευθείαν σε επίπεδη πιατέλα με την οποία και θα
την σερβίρετε, χρησιμοποιώντας απλά ένα στρογγυλό τσέρκι τάρτας διαμέτρου 25 εκατοστών για να μπορέσετε να την
φορμάρετε, ή σε φαρδιά ποτήρια ή σε μπολ.
Τοποθετείστε το τσέρκι στην πιατέλα.
Βάλτε την ζύμη και φορμάρετε μέχρι να καλυφθεί ή βάση και 2 πόντοι από τα
τοιχώματά της.
Αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά να κρυώσει ή 10 λεπτά στην κατάψυξη.
Βγάζετε από το ψυγείο.
Γεμίζετε την τάρτα με το γιαούρτι, μέσα στο οποίο έχετε ανακατέψει το
εκχύλισμα βανίλιας *, βάζετε από πάνω τα φρούτα που
έχετε επιλέξει είτε ολόκληρα εάν είναι μικρά είτε κομμένα κομματάκια ή φέτες εάν
είναι μεγαλύτερα και τέλος περιχύνετε με το μέλι ή την σάλτσα.
Εάν επιλέξετε να βάλετε σάλτσα, θα την φτιάξετε ως εξής:
·
Καθαρίζετε το φρούτο.
·
Το βάζετε στο μπλέντερ μαζί με την
ζάχαρη άχνη και το λεμόνι.
·
Χτυπάτε μέχρι να σχηματιστεί ένας
παχύρρευστος χυμός.
Η σάλτσα σας είναι έτοιμη και με αυτήν περιχύνετε την τάρτα σας.
Η τάρτα μπορεί να παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου για λίγο,
αλλά εάν είναι δυνατόν, βάλτε την στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
Για να σερβίρετε: Αφαιρείτε το τσέρκι. Κόβετε την τάρτα σε
κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι σκουπίζοντας την λεπίδα μετά από κάθε κόψιμο.
Χρησιμοποιήστε μια μικρή σπάτουλα για το σερβίρισμα.
Εάν την
έχετε σε ποτήρια, ένα κουταλάκι είναι ότι χρειάζεται !!
Απολαύστε !!!!!!!!